Hopp til hovedinnholdet

Skal flytte til Oslo for å gå på skolen. Hybel/leiligheter man kan leie?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 17 år som vil flytte hjemmeinfra. jeg bor et godt stykke unna skolen og vil gjerne flytte til oslo der jeg går på skole. hjemme er det bare kaos ingen orden i hverdagen.. er det noen hybel/leiligheter som man kan leie gjennom selskaper/foreninger for studenter? og hva vil prisen ligge på per mnd? takk for svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Kjempebra at du har begynt hybeljakten. Mange synes det er vanskelig å finne seg et sted å bo. Derfor er det viktig at du er forberedt på at denne prosessen kreves stor innsats og mye tid. Har du sjekket alle disse alternativene?

  • Du kan sjekke om det finnes om skolen formidler hybler til leie. Dette er ikke spesielt vanlig på større steder som i Oslo, men enkelte steder finnes muligheter likevel. Kanskje vet også noen av de som jobber på skolen om noe.
  • Sjekk med Oslo kommune om det kan finnes hybler eller leiligeheter til leie og som er forbeholdt ungdom. Du kan også kontakte Ungbo som i en del tilfeller kan hjelpe ungdom som synes det er vanskelig å finne seg et sted å bo.
  • Kjenner du noen som du kan flytte sammen med? Ofte er det flere større leiligheter til leie. Hvis dere går flere sammen om å leie en større leilighet så er det kanskje enklere å finne noe ledig. Les mer om det å bo sammen med andre i kollektiv i artikkelen under dette svaret.
  • Let på det private markedet gjennom eksempelvis www.hybel.no/ og www.finn.no/. Sjekk også mange flere aktuelle nettsider der det ligger leiligheter til leie i artikkelen under dette svaret.
  • Du kan legge ut annonse på nettet/henge opp lapper om at du er på hybeljakt. Heng opp lapper i nærbutikken, biblioteket og den lokale kafeen på stedene der du kan tenke deg å bo. Fortell også alle du kjenner at du er på boligjakt. Kanskje skal noen bekjente leie ut kjelleretasjen, eller de kjenner noen andre som har et ledig rom til leie på stedene der du vurderer å flytte.
  • Du bør sjekke om du kan bo hos andre du kjenner i begynnelsen, mens du leter etter et eget sted å bo.

 

Lag deg gjerne en bolig-CV som du kan levere når du går på visninger. På denne kan du skrive litt om deg selv, og gjerne med telefonnummeret til en referanse utleier kan kontakte. På denne måten vil du fremstå ekstra motivert og profesjonell, og dermed skille deg ut positivt i mengden hvis det er stor rift om hyblene du går på visning for.

 

Det er viktig at du setter opp et skikkelig budsjett som viser hvor mye det vil koste å bo for seg selv, og hva slags prisnivå du skal lete blant når det gjelder å leie bolig. Som en del av dette bør du sjekke med Lånekassen om du har rett til støtte derfra hvis du skal gå på skole, og eventuelt hvor mye dette utgjør. Kanskje bør du også finne deg en deltidsjobb eller helgejobb ved siden av skolen, og eventuelt jobbe inn penger med en sommerjobb i feriene. 

 

Riktig lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

På boligjakt? Få tipsene!

boligannonser jente (colourbox.com)

På jakt etter et sted å bo? Ung.no gir deg 5 tips til hvor du bør lete, slik at drømmeleiligheten til slutt kan bli din.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra