Hopp til hovedinnholdet

Hva er reglene for oppsigelse av leieforhold?  

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fikk akkurat oppsigelse av leiende leilighet fra huseier. Utleier sendte meg melding på noe så feigt som facebook og begrunnelsen er at jeg ikke har overholdt avtalen, hverken med renhold og overnatting midt i uka. (kun muntlig) Nå har det seg sånn at utleier har vært inne i leiligheten min uten min godkjennelse. De har heller ikke gitt beskjed om dette på forhånd. Det er en frekkhet og noe jeg mener å ha hørt, ikke lovlig. Jeg har hatt en tøff uke med jobb og har ikke hatt tid til å støvsuge/rydde. Jeg er ellers en renslig gutt som liker å ha det rent og ryddig rundt meg. Jeg var bare uheldig da de var inne i leiligheten. Når det gjelder overnatting midt i uka, så har jeg fått kjæreste etter jeg har flyttet inn. Hun sover over kanskje 3 dager i uken. Vi er generelt rolige, så jeg skjønner egentlig ikke problemet. Jeg spør derfor. - Har utleieren lov til å inspisere leiligheten min når jeg ikke er til stede og heller ikke har gitt beskjed om dette på forhånd? - Kan utleieren si opp leiligheten på grunn av disse grunnene? - Må ikke oppsigelse foregå skriftlig med underskrift? - Hva anbefaler du/dere meg å gjøre med forholdet? ps. utleier har ikke skrevet noe spesifikt om dette i kontrakten. Takk på forhånd, Mvh Kenneth

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


En oppsigelse fra utleier må som hovedregel være skriftlig, saklig begrunnet, og inneholde opplysninger om at du som leieboer har rett til å protestere på den. Dette gjelder ikke om du leier et enkelt beboelsesrom i en annens leilighet (det høres ikke aktuelt ut for deg), eller om du leier utleiers egen bolig, som utleier har et midlertidig fravær fra (dobbeltsjekk kontrakten at den ikke har en slik formulering. Om den har det, vil jeg anbefale deg å kontakte Leieboerforeningen).

 

Som du skjønner vil en muntlig oppsigelse, eventuelt en oppsigelse på facebook, ikke være gyldig. Heller ikke en skriftlig og begrunnet oppsigelse som ikke inneholder opplysninger om protest vil være gyldig. Om du har fått en formugyldig oppsigelse kan du i prinsippet velge å se helt bort fra den. Om du har fått en formgyldig oppsigelse, altså en oppsigelse som oppfyller alle tre vilkår, kan du protestere på den. I så fall må utleier ta ut en klage til Husleietvistutvalget/Forliksrådet (avhengig av hvor du bor), for å prøve oppsigelsens gyldighet der. Da skal man både vurdere sakligheten av begrunnelsen, men også om den vil virke urimelig (om du for eksempel ikke har mulighet til å finne et annet sted å bo).

 

Når det gjelder oppsigelsesbegrunnelsen stiller jeg meg tvilende til at dette vil være saklig. For det første; utleier har ingenting med om du har det rotete eller ikke, så fremt du tar vare på leiligheten. Utleier har heller ikke lov til å låse seg inn i leiligheten uten sitt samtykke. Om dette er et problem vil jeg anbefale deg å skifte lås i døren, slik at du er sikker på at utleier ikke har noen nøkler, og dermed ikke har anledning til å låse seg inn.

 

For det andre; når du leier en bolig får du jo fullstendig råderett over leieboligen. Dette betyr at du selvfølgelig har lov til å få besøk, også overnattingsbesøk. Om du og kjæresten din på et tidspunkt ønsker å flytte sammen, ville du også hatt anledning til det uten at utleier kan nekte, eller endre kontraktsvilkårene dine.

 

Når man har fått en oppsigelsessak kan det være fornuftig å kontakte noen for mer råd, og eventuelt bistand. Du kan da eksempelvis kontakte advokat i Leieboerforeningen. Om du har en inntekt på under kr 246 000,- i året vil du ha krav på fri rettshjelp i oppsigelsessaker.

 

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Leieboerforeningen i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett