Hopp til hovedinnholdet

Kan vi få startlån i Husbanken?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Lurer på om det er muligheter for meg og samboeren min å få startlån/lån i husbanken, han hadde ifjor en inntekt på 512 000,- og jeg hadde inntekt på 75 000,-(+ diverse andre inntekter) Han eier leiligheta vi bor i som han kjøpte for 1 010 000,- (med fellesgjeld), regner med å få igjen 1 200 000- 1 300 000,-. Jeg har egenkapital på ca 200 000,-, har vært hos banker å fått avslag.. Er det da en mulighet for å få startlån/lån i husbanken generelt så vi kan bygge bolig? Hvordan går man frem med dette? Søkt og søkt på andre jobber enn den jeg har, men ingen respons.. Gir snart opp! Er egentlig altfor trang leilighet for 2... Hilsen frustrert jente!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei!
Husbanken videreformidler kvoter med startlån til kommunene, som behandler søknader om lån til kjøp av bolig fra sine innbyggere. For å søke lån må dere kontakte boligkontoret i den bydelen/kommunen dere bor i eller den kommunen dere ønsker å flytte til.

Startlån er forbeholdt vanskeligstilte på boligmarkedet. Det er stor pågang etter startlån og Husbanken oppfordrer kommunene til å prioritere de mest vanskeligstilte søkerne. Det er ikke krav om egenkapital for å få startlån, men husstanden må ha betjeningsevne til samlede boutgifter. Startlån gis vanligvis ikke til de som allerede eier en bolig, men det kan gjøres unntak fra dette dersom boligen ikke regnes som egnet for de som bor der, og man ikke får lån til en nøktern bolig i en vanlig bank. For å få startlån er det krav om at boligen er nøktern. Siden nye boliger vanligvis koster mer enn brukte boliger, gis startlån normalt til brukte boliger. Dersom dere likevel får startlån til ny bolig, vil dere være avhengig av å få et byggelån i en vanlig bank i byggeperioden. Startlånet utbetales først når boligen er ferdig oppført og ferdigattest/midlertidig brukstilatelse foreligger. På dette tidspunktet overføres startlånet til nedbetaling av byggelånet.

Med din oppsparte egenkapital og den egenkapitalen samboeren din har bygget opp i sin bolig burde dere ha en rimelig god sjanse til å få lån i en vanlig bank. Finanstilsynet krever at boliglånet ikke overstiger 85% av kjøpesummen. Med en egenkapital på f.eks 400 000 vil dere i teorien kunne få et lån til å kjøpe en bolig med kjøpesum på inntil ca kr 2 650 000, finansiert med egenkapitalen + banklån. Dersom du etterhvert kan dokumentere en noe høyere inntekt enn den du hadde i fjor, tror jeg dere har god mulighet for å få lån i vanlig bank.

Lykke til!


Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bolig / flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bolig / flytte hjemmefra