SVAR
Besvart 31.05.2011 10:49:22
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei, og takk for spørsmål!
Det er nok mange som føler slik du gjør, veldig få er enige i alle saker. Dette gjelder også politikerne selv. Innad i hvert parti gjøres både diskusjoner og forhandlinger mellom partiets medlemmer før man bestemmer hva som skal være partiets program og standpunkt i forskjellige saker. Dette er en del av demokratiet og parlamentarismen. For å skape en helhetlig politikk over tid er det helt nødvendig med en regjering som får utforme politikken, samtidig som denne regjeringen kontinuerlig må ha støtte i Stortinget for sin politikk og saker. Stortinget er de folkevalgte som skal representere velgerne. Din stemme i valg påvirker altså denne sammensetningen. Og vil du at din stemme skal få enda større betydning, meld deg inn i et politisk parti. Der kan du være med på å utforme partiets politikk, slik at dine synspunkt blir hørt i hver enkelt sak.
Det er også en del åpenbare svakheter ved "sak-til-sak-politikk". Eksempelvis blir helheten i samfunnet vanskelig å ivareta, og man vil ha store utfordringer med å sette noen til ansvar for politikken som føres og avgjørelser som tas. I tillegg er erfaringene fra folkeavstemninger dessverre at oppslutningen blant folk ikke er noe høyere når det er snakk om å stemme på enkeltsaker.
Det er veldig interessante tanker du har rundt dette, og det finnes mye litteratur på området som jeg tror du vil synes er spennende. Som en begynnelse kan du for eksempel sjekke ut pensumlisten i politisk teori ved UiO. Hvis du helst vil lese på norsk så anbefaler jeg særlig disse bøkene:
- Malnes, Raino og Midgaard, Knut (2009): Politisk tenkning
- Midgaard, Knut og Rasch, Bjørn Erik (2004): Demokrati - vilkår og virkninger
- Rasch, Bjørn Erik (2004): Kampen om regjeringsmakten
Fortsett med å stille spørsmål ved hvordan samfunnet fungerer, for det er slik samfunnet kan utvikle seg videre! :)
Hilsen statsviteren, ung.no