Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg noen gang få kjøpt bolig?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Dette er ikke spørsmål men en fortvilet stemme over boligsituasjonen , prisene i kombinasjonen med studielån - kommer aldri inn på boligmarkedet

Besvart 26.11.2018 08:36
 

Svar
Hei

Det er krevende for en enslig ung person å få kjøpt bolig uten hjelp fra foreldre. Det største hinderet er at bankene krever at du har minst 15% egenkapital. Du kan ha studielån i tillegg. Det betyr at bør la studielånet ha så lang nedbetalingstid som mulig og betale på det ved siden av å spare opp egenkapital. Egenkapital kan også være pant i foreldres bolig.

Det andre kravet bankene har er at du må ha tilstrekkelig inntekt til å nedbetale boliglånet ved siden av alle andre utgifter. Dersom du er alene må du dekke alle utgifter selv. Dersom man er to stykker blir boutgiftene nesten halvert for hver. Det er derfor mye enklere både å spare nok egenkapital og å klare å betale de månedlige inntektene dersom man er to. Dersom man ikke har en kjæreste å kjøpe bolig sammen med kan det være en løsning å kjøpe en leilighet med to soverom sammen med en venn. Det kan gjøre at to enslige som ikke kommer inn på boligmarkedet likevel får kjøpt bolig.

Det er stor forskjell i boligpriser rundt om i landet. Boligprisene er høyest sentralt i de store byene. Dersom man velger å kjøpe en bolig litt utenfor byen vil prisene være mye lavere og det vil være enklere både å skaffe nok egenkapital og å kunne betale et tilstrekkelig stort lån. Størrelse og standard på boligen spiller også inn.

Mange steder jobber man med å skaffe rimeligere bolig til ungdom som er førstegangskjøpere. Enkelte boligbyggelag og utbyggere tilbyr ulike leie til eie-modeller. Du kan sjekke hva som finnes i den kommunen du ønsker å kjøpe bolig i.

Helt håpløst er det derfor ikke. Det aller viktigste er at du fullfører en utdannelse slik at du er sikret en inntekt du kan leve av i framtiden. Da tror jeg du også vil ha mulighet for å kjøpe bolig etter hvert, dersom du ønsker det.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Kan du få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Les mer

Til deg som handler på kreditt

Regner på kalkulator på mobilen (colourbox.com)

Er du fristet til å handle på kreditt? Da bør du være obs på dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar