Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg har ADHD, hva bør jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei UNG! Jeg har et problem jeg har hatt litt lenge nå. Jeg føler jeg har ADHD, jeg har lest alle symptomene til det og det stemmer hos meg, jeg tørr bare ikke å si ifra til Mamma eller Pappa om dette fordi jeg føler mamma ikkje bryr seg nok, eller bare si «du er i ungdomstiden der alle blir lett sint» eller når jeg sier, jeg blir så lett sint så sier hun «ja» og det er det, jeg tør ikke å si hva jeg mener til henne og føler det ikke er vits fordi hun bryr seg på en måte ikke, og jeg har veldig lyst til å se om jeg har det eller ikke, fordi det er bedre å vite enn å ikke vite, men hun bryr seg sikkert ikke så jeg føler jeg ikke trenger å si noe.

Besvart 12.01.2019 15:01
 

Svar
Hei

Jeg forstår så godt at du har lyst til å finne mer ut av det du opplever at du strever med. 

Du opplever at foreldrene dine ikke tar det du sier på alvor og tør derfor ikke fortelle de mer om det. 

Noen ganger når man skal snakke om vanskelige temaer kan det være godt å ha skrevet ned noe i forkant. Kunne du feks. skrevet ned hvordan du har det, hva du opplever at du strever med og hvordan dette påvirker deg og din hverdag og gitt dette til foreldrene dine? 

En annen mulighet er å ta kontakt med helsesykepleier på skolen din, Helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. Fortell de hvordan du har det. De vil da ha mulighet til å ringe foreldrene dine og be om et møte hvor de kan hjelpe deg med å fortelle hva du opplever. Kunne dette vært en løsning for deg? 

Utredning for ADHD skjer på Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Du må ha henvisning fra fastlegen din for å komme dir. I og med at du er under 16 år må henvisningen skje i samråd med foreldrene dine. Det er derfor viktig at de forstår. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg sender deg mange gode tanker. 

Lykke til! 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar