Hopp til hovedinnholdet

Har jeg krav på å få pengene for salg av båten foreldrene mine kjøpte?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk en båt fra faren min, han tok 20k fra felleskonto for å kjøpe den første båten. Nå har foreldrene mine skilt seg og jeg vil selge båten, jeg sier at siden det er min båt så har jeg krav på alle pengene, men han sier at jeg kun får de 20k og resten skal han få, da han har betalt resten av båten selv. Jeg mener at jeg har krav på resten av summen da det trossalt var en gave. Han sier at jeg kun kan få de 20k, resten har han betalt, 6k en gang da vi byttet båt, og 10k ekstra på den nyeste båten min, men jeg har aldri spurt om å bytte båt eller å få en dyrere en, det er kun han som plutselig har kommt hjemm en dag med en helt ny båt, jeg har aldri hatt lust på båt og har aldri fått velge. Hva har jeg krav på? kan dere sende over paragrafer osv? Han sier også at hengeren ikke kan selges med båten, men den var med i summen da vi kjøpte den første båten fra felleskontoen til foreldrene mine med summen 20k. Takker for info

Besvart 12.05.2019 09:08
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Det er dessverre ikke et enkelt svar på spørsmålet ditt. Det er heller ingen konkrete paragrafer vi kan sende over, slik du spør om. Det er ulovfestet avtalerett og vergemålsloven som er aktuelt for den situasjonen du beskriver.  

Jeg forstår det slik at foreldrene dine i fellesskap kjøpte den første båten til deg for 20.000 kroner, og at faren din deretter betalte 6.000 i mellomlegg for en ny båt, og deretter 10.000 i mellomlegg for ytterligere en ny båt. Du ønsker nå å selge den siste båten, og mener du har krav på "alle pengene", altså hele salgssummen. Faren din har derimot tilbudt deg 20.000 kroner, og vil beholde resten selv, fordi han har betalt resten av båten selv. 

Du skriver at båten var en gave til deg. I utgangspunktet er det slik at når en person mottar en gave, så står personen fritt til å disponere over gaven, og til å selge gaven og råde over salgssummen. Den som ga gaven har ikke lenger noen rettigheter i forbindelse med denne, med mindre annet er særskilt avtalt. Det som gjør at den situasjonen du beskriver vil kunne avvike fra dette utgangspunktet, er for det første spørsmålet om båten som ble kjøpt kan anses som en gave til deg i juridisk forstand, og for det andre at du er mindreårig og at foreldrene dine har foreldreansvaret for deg. 

I mange familier er det slik at foreldre kjøper mer eller mindre dyre gjenstander til sine mindreårige barn, uten at det ligger i dette at barna kan disponere fritt over gjenstandene, herunder ved å selge dem og beholde pengene. Foreldre kjøper gjerne ting til barna som de står fritt til å bruke, men der tingene likevel tilhører familien. I utgangspunktet så har ikke personer under 18 år anledning til å foreta rettslige handlinger, som f.eks. å inngå avtaler om kjøp og salg. Dette står i vergemålsloven § 9. Det er derfor foreldrene dine som bestemmer om båten i det hele tatt skal selges. I tillegg vil jeg anta at båten står registrert på faren din. 

Du skriver at faren din vil tilby deg 20.000 av salgssummen for båten. Dette kan enten tilsi at den første båten faktisk var en gave, og at foreldrene dine mente at du ved salg av båten skulle få pengene for salgssummen, eller at faren din rett og slett er grei mot deg. Dette er det vanskelig for oss å si noe sikkert om. Det virker uansett klart at faren din mener at de øvrige pengene han betalte for de nye båtene ikke var en gave.

Jeg synes i første omgang du skal snakke med faren din om dette, og få klarhet i hva som var intensjonen til foreldrene dine da de kjøpte den første båten, og til faren din da han kjøpte de nye båtene. Ved uenigheter er det mulig å be om et møte i konfliktrådet. Du og faren din kan da få snakke med en mekler, og få hjelp til å komme til en løsning. 

Lykke til!

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bruk Konfliktrådet

Hender (colourbox.com)

Konfliktrådet hjelper vanlige mennesker i en konfliktsituasjon, helt gratis. Meglere fra konfliktrådet hjelper deg å finne en løsning på alle typer konflikter - uten at det kommer på det ordinære rullebladet.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Det mener jeg
Tilbake til spørsmål og svar