Hopp til hovedinnholdet

Får dårlig samvittighet når foreldrene kjøper ting til meg eller kjører meg

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Lenge har jeg slitt med lav selvtillit, det er noe jeg prøver å jobbe med, det er ikke det som plager meg aller mest, men det plager meg. Jeg har også slitt med deprisjon, det var vel ikke noe jeg kom fram til før nå. Hver gang jeg drar på shopping med venner, så føler jeg meg helt fæl etterpå. Jeg er veldig glad i mamma og pappa, og når jeg har kommet hjem eller om naten så tenker jeg "herregud! Jeg skulle ikke kjøpt den t-shorta! Det var mammas og pappas penger!" Også når jeg og venner sitter på med når vi skal inn til byen, er de så utakknemlige at jeg blir så sur! Se sier ikke takk, men må vi vente lenge på at pappa skal komme så sier de "hvor er faren da" irritert fordi de må stå ut å vente. Jeg vet ikke hva det er med meg, men hvis jeg tenker på det begynner jeg å gråte, spesielt om natten, jeg våkner pågrunn av samvittighet for å ha kjøpt ting. Og jeg synes de behandler både meg og familien min dårlig, de bryr seg ikke om oss så lenge de får skyss. Og det gjør så vondt for at pappa må gjøre de en tjeneste. Jeg vet ikke hvorfor det plager meg, men det gjør så vondt, jeg vet jeg fremstiller vennene mine slemme nå, men det var sånn de var og det sårer meg. Jeg vet ikke om det er noe galt med meg, men jeg føler liksom at mine foreldre fortjener bedre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det at vennene dine ikke takker for å få sitte på handler nok mest om hva de er vant med hjemmefra. Foreldrene deres har nok ikke fortalt dem at de bør takke når de får skyss av andre. Jeg synes også at du bør tenke litt på dine venners situasjon og grunnen til at det som regel er dine foreldre som må kjøre. Kanskje tilbyr ikke deres foreldre seg å kjøre? Kanskje blir de bedt om å ta bussen, sykle eller gå eller kanskje kan de ikke dra noe sted om de ikke får sitte på deg. Kanskje har de også spurt foreldrene om de noen ganger kan kjøre, men fått nei? Eller kanskje er de bare så vant med at dine foreldre kjører at de ikke spør sine foreldre. Hvis du synes dine foreldre ofte må kjøre dere kan du prøve å spørre vennene dine om ikke noen av deres foreldre kan kjøre, og forklare det med at det som regel er dine foreldre som må kjøre. Hvis de klager på at faren din er treg ut i bilen må du bare si ifra til dem! Ikke bli sint, ikke vær frekk, men si noe sånn som at "Det er vel greit å vente litt på han når han er så snill og tar seg tid til å kjøre oss? Alternativet hadde vært å ta buss og det hadde tatt enda lengre tid".

Når det er sagt så tror jeg ikke foreldrene dine har noe imot å kjøre deg, og heller ikke at vennene dine sitter på. Da hadde de nok sagt ifra. Jeg tror heller ikke de har noe imot å gi deg litt penger til å kjøpe deg klær og lignende. Det virker ikke akkurat som at du verken utnytter foreldrene dine eller er bortskjemt. Du tenker på det at det er deres penger og vil ikke kjøpe deg så mye som du ikke har bruk for. Likevel så må da du også få lov til å av og til kjøpe deg ting som du bare har lyst på. Foreldrene dine er nok bare glad for å gi deg penger til å kjøpe deg ting når det er så sjelden du gjør det! 

Du kan jo fortelle foreldrene dine at du har dårlig samvittighet for å kjøpe deg ting fordi du ikke vil bruke deres penger. Da vil de nok forklare deg at det er helt greit. Det er mye bedre å få snakket med dem om det og høre hva de tenker om det slik at du slipper å få så dårlig samvittighet hver gang!

Mvh Ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar