Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å ha slanger/reptiler hjemme hos seg?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte bare på om det fortsatt ikke er lov å ha slanger og andre repiler i hjemmet sitt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Reglene om å ha slanger/reptiler som kjæledyr finner man i forskrift om forbud mot at fremmedartede (eksotiske) dyr innføres, omsettes eller holdes som husdyr, selskapsdyr, eller i fangenskap på annen måte.

I henhold til forskriftens § 1 er det forbudt å innføre, selge, kjøpe, gi bort, ta imot, eller å holde som husdyr, selskapsdyr, eller i fangenskap på annen måte fremmedartede (eksotiske) pattedyr, krypdyr, padder, frosker og salamander. Ifølge forskriftens § 3 er overtredelse av bestemmelsen i strid med dyrevelferdsloven § 37. Denne bestemmelsen har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil 1 år. 

Imidlertid kan man søke Mattilsynet om dispensasjon for å ha slanger som kjæledyr etter forskriftens § 2.

Det har vært flere forslag om at dette forbudet skal mykes opp. Imidlertid har dette ikke fått gjennomslag. Bakgrunnen for dette virker i hovedsak å være hensynet til dyrevelferd. Det blir argumentert med at det er vanskelig å se om en slange viser stress eller frykt. Forbudet er også begrunnet i at noen arter er giftige, noen kan fortrenge de opprinnelige artene som finnes i den norske naturen, og mange av dem er bærere av alvorlige sykdommer.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar