Hopp til hovedinnholdet

Slektsforskning.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lyst til å begynne med slektsgranskning på mamma's side. Prøver å få litt info av moren min. Men har ikke hjelpet så mye. Men har en start tror jeg. Eneste jeg vet om mamma's slekt er bare onkelen min+ familie, besteforeldrene mine som er døde og to av fetterne til mama og onkel. Jeg og mine søskenbarn vet jo ingen ting om den familen uten om dette :( Og dette synes jeg er litt trist at vi ikke vet noe om dette. Vi vet ikke om vi har tremeninger eller noe. Disse to fetterne til mamma og onkel lever. Men vet bare navn og hvor dem ble født. Men ikke noe mer enn det. Mamma vet ikke en gang når dem ble født. Og dette vil jeg finne mer ut av. Men her er spørsmålene mine ang.det: 1: Hvordan begynner man en slektsgranskning? 2: Har du noen bra nettsteder som jeg kan søke? (uten om digitalarkivet) 3: Hvordan kan man søke? 4: Hvordan gjør man en slektsgranskning? 5: Hvordan finner kan jeg fetterne til moren og onkelen min? 6: Er det mulig å finne dem? Håper jeg kan få svar på dette! Hjelp meg! <3 Hilsen en forvirret jente som ikke vet hva man skal gjøre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!


Slektsforskning/-granskning er en spennende hobby, og med søkemotorer på nettet som Google har det blitt langt lettere enn for bare noen år siden. Tidligere måtte man tråle rundt på jakt i kirkebøker o.l. for å komme videre.

 

Det første du bør gjøre er å snakke med de du kjenner i slekta di. Sånn jeg tiolker deg så får du ikke så mye info fra moren din, men hva med å prøve å komme i kontakt med andre fra familien. Det er jo godt mulig noen andre allerede har samlet inn informasjon ganske langt bakover, og gjort litt av "jobben" for deg. Har du fullt navn på fetterne og onkelen du nevner kan du jo starte med å google dem. Selv om du ikke vet nøyaktig når de ble født, vet du vel omtrent hvor gamle de må være. Finner du noen som kan passe, kan du jo sende en e-post eller ringe. Du får være litt ydmyk, presentere deg og spørre om de kan være i slekt med moren din. Søker du på nettet kan det også hende at du får treff i slektstre andre har lagt ut.


Det ligger også mange verktøy og ressurser ute på nettet. ABC-siden har f.eks. samlet en del av dem. En av de viktigste kildene er hjemmesiden til DIS - Databehandling i slektsforskning. Her kan du også finne hvilket program du bør bruke for å registrere all informasjonen du finner, for det er fort gjort å miste oversikten når man går tilbake i tiden. Du skal ikke mange generasjonene tilbake før det blir et omfattende antall navn og år og holde orden på. Sjekk også ut hjemmesiden til Norsk Slektshistorisk Forening for gode tips og lenker videre til kilder du kan bruke.

 

Lykke til!

 

Hilsen redaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Diverse
Tilbake til spørsmål og svar