Hopp til hovedinnholdet

Gutt 174 cm høy og veier 80 kg. Trener to ganger om dagen, vurderer oppstart av steroider

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei dere i Ung.no! jeg er en gutt på 174cm og på 80 kilo. jeg har hatt problemer med vekt, trening og selvbildet mitt lenge nå. jeg har ikke vokst på en stund og jeg er høyere en begge foreldrene mine. Jeg har sett på videoer på nettet om steroider og de sier at man blir høyere og større. jeg trener 2 mye daglig med styrketrening og andre aktiviteter. jeg spiser mindre men jeg går opp i kilo. er steroider et idealt valg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss.
Du forteller at du ikke har vokst i lengden på en god stund. Dette med lengde vekst er ofte noe som skjer i perioder og stopper litt opp til tider. Det at du også har en vekt økning etter at du har startet å trene kan ha årsak i at du bygger muskler, muskler veier mer enn fett.

Det du har sett på videoer om at man kan bli høyere og større, ved bruk av steroider, er både sant og usant. Det at man kan få større og raskere muskel vekst ved trening når man inntar steroider er sant, men i forhold til lengde vekst er det usant.

Ved bruk av steroider kan man fremskynde at vekst sonene i skjeletter lukker seg tidligere enn de egentlig skulle. Dette kan føre til at man kan bli opp til 10-12 cm kortere en det man genetisk er planlagt til. Hvis disse vekstsonene lukker seg er det ikke mulig å få påvirket de til å åpne seg igjen slik at lengde veksten i gang settes igjen.

Det å bruke steroider kan også føre til en del andre uønskete konsekvenser både psykisk og fysisk. Jeg legger ved noen artikler nedenfor som beskriver dette.

Trening er sunt, men oppstart med anabole-androgene steroider anbefaler vi ikke.

Har du noe mer du lurer på, ta gjerne kontakt med oss på mailen nedenfor eller via ung.no

 

Hilsen Steroideprosjektet, Oslo universitetssykehus, i samarbeid med ung.no

E-post: steroider@ous-hf.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Smiler

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer

Bivirkninger av anabole steroider

trening (colourbox.com)

Det er ikke ukjent at anabole steroider kan gi en rekke negative bivirkninger. Her får du en oversikt over hvilken konsekvens dopingbruk kan ha, både fysisk og psykisk.

Les mer

Hva er anabole steroider?

Gutt viser muskkler (colourbox.com)

Visste du at anabole steroider nesten har den samme virkningen i kroppen som testosteron? Her får du en forklaring på hva anabole steroider egentlig er.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping


Quiz: Rettigheter for elever

Kan du klage på standpunktkarakteren din?