SVAR
Besvart 05.08.2010 11:53:07
Spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt.
Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
Se spørsmål og svar som ligner for nyere spørsmål.
Hei
Vi skjønner at du er bekymret for broren din. Samtidig viser han at han har tillit til deg og velger å snakke med deg om det. Det betyr også at du er en person han kan være åpen med.
Først og fremst vil vi anbefale deg å bruke denne tilliten til å prate med han. Det er ikke sikkert at det lureste er å ’konfrontere’ ham. Konfrontasjon fører lett til at folk lukker seg inne, fordi man tar utgangspunkt i hva den andre personen ’må gjøre.’ Man sier for eksempel ’nå må du slutte med det’ eller ’dette kan du ikke holde på med.’ Det man da gjør er å snakke ut fra den andre personens perspektiv. Det kan være bedre å snakke ut i fra seg selv. Si noe om hva du opplever av ham – at han oppfører seg annerledes enn før, at han er sløv osv. Si noe om hva hans atferd gjør med deg og dine følelser. I tillegg ville vi anbefale deg å snakke med dine foreldre. Fortell dem hvordan du opplever situasjonen og sett dere gjerne ned og les mer fakta om hasj. Her kan dere lese om virkninger og bivirkninger (Folkehelseinstituttets sider). Dere kan også lese om avhengighet, som er en av farene ved hasjbruk (også Folkehelseinstituttets sider). Videre er det også slik at det er en begrenset mengde personer i din brors aldersgruppe som har prøvd hasj, og tallet er synkende siden 2000. Dere kan lese mer om dette på RusStat som er statistikksidene til Statens institutt for rusmiddleforskning (SIRUS). Vi legger også ved en link til en side som heter Droginfo. Der kan dere gå inn og lese om hasjens virkninger, hva som skjer når man slutter, ulike faser etc.
Hvis du trenger andre å snakke med mer direkte, og som kan gi flere råd og tips, anbefaler vi deg de følgende instanser.
- Snakk med foreldrene dine om dere kan ta kontakt med et familievernkontor der du bor.
- Ring Veiledningssenteret for pårørende til rusmisbrukere. Nummer 22 99 34 90 (9-15 man.-fre.)
- Snakk med barnevernet der du bor (din bror er under 18). Finn rett kontor.
- Ring RUStelefonen 08588 (11-19 alle dager), og snakk med en veileder for flere råd og tips.
Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588.
Jeg synes også du bør lese:
attach_file
Bruk av rusmidler og tobakk, kan føre til avhengighet. Men hvorfor blir vi avhengige, og hvordan oppleves det?
Les mer
attach_file
Kort tid etter at du drikker alkohol vil du begynne å kjenne virkningene. Hvordan påvirker alkohol kroppen din, og hvordan kan du bruke rusmiddelet på smartest mulig måte?
Les mer