Hopp til hovedinnholdet

Broren min røyker marihuana daglig, hva skal jeg gjøre?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Har en bror som daglig røyker marihuana, tar tidvis andre stoffer slik jeg har oppfattet det. Når jeg spør han om temaet er det umulig å få noe ordentlig svar, han snakker det bort eller "argumenterer" for at det ikke gjør noe og at han ikke er avhengig men røyker for å få sove. Det med å få sove kunne jeg forstå (ikke godta) men nå har det kommet dit at han røyker etter jobb, på kvelden og før han legger seg. Også mye i helgene. Ønsker å prøve å få han til å slutte men ingenting hjelper. Min bror er 26år gammel og har hus og fast jobb. Jeg har i det siste vurdert å fortelle det til foreldrene mine men er redd for at det kan ødelegge forholdet mellom meg og min bror men også forholdet mellom foreldrene mine og min bror. Hva synes dere jeg bør gjøre? Mvh Fortvilet bror

Besvart 14.06.2019 14:33
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at dette er vanskelig for deg, og at det er frustrerende å føle at du ikke når inn til ham. Det er mange der ute som kan kjenne seg igjen i den følelsen.

En ting som er viktig at du er klar over, er at det dessverre er veldig vanskelig for deg (eller noen andre) å få til noen endringer dersom broren din ikke vil det selv. Det er krevende å endre på en vane, og da er det en nødvendig forutsetning at han er motivert. Og motivasjon er som regel noe man må komme fram til selv, for eksempel hvis han skulle oppleve at de dårlige sidene han opplever ved rusbruken begynner å veie tyngre enn de gode sidene han opplever. Kanskje kommer han en dag til denne erkjennelsen, kanskje ikke. 

Uansett er det bra at du prøver å snakke med ham, og han setter helt sikkert stor pris på at du er en del av livet hans, og at du viser bekymring og omsorg. Hvis du snakker med ham om disse tingene i fremtiden er det kanskje ikke så mye vits i å prøve å overtale ham til å slutte, men du kan i hvert fall være tydelig på at du er der for ham, at du vil ham godt, og du kan jo forsøke å spørre ham litt ut om hvordan han selv opplever rusbruken, både på godt og vondt. Spør gjerne også om hvordan han ser for seg at dette skal fortsette videre, og om det er noe han føler du kan gjøre for ham. Snakk gjerne om hvordan det går med ham ellers i livet også. Han er tross alt selv ansvarlig for måten han velger å leve på, men det betyr ikke at du ikke kan være en hjelp og støtte i livet hans. 

Du sier du er usikker på om du skal melde fra til foreldrene deres, og der har vi dessverre ikke noen fasit. Men vi forstår bekymringen for at dette vil kunne ødelegge relasjonen mellom deg og din bror, og mellom din bror og deres foreldre. Sånn sett er det kanskje greit at du holder dette mellom dere, for det er jo uansett veldig begrenset hva foreldrene dine skulle kunne utrette med den informasjonen. Men det blir nok altså opp til deg selv å vurdere hva som føles mest riktig. 

Kanskje vil du ha nytte av å snakke med NKS Veiledningssenter for pårørende - de har bred erfaring med å snakke med andre i lignende situasjon som deg. Deres fokus er ikke hva du skal gjøre for og med ham, men snarere hvordan du selv kan takle rollen som pårørende. Det er veldig viktig at du tar vare på deg selv, og at du ikke sliter deg helt ut over en situasjon du ikke kan kontrollere.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Slutte med hasj/mariuana?

Hasj (colourbox.com)

Ønsker du å slutte med hasj/marihuana? Her får du gode råd. Det er mange som kan hjelpe deg og det ER mulig å slutte!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping