Hopp til hovedinnholdet

Bekymret for kjæreste som ruser seg.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 19 år, som har en kjæreste (20), som røyker hasj daglig. Jeg har selv røyket tidligere, men har sluttet helt, noe jeg vil at han også skal gjøre. Han har det vanskelig med seg selv, sliter med depresjon og tanker om seg selv, som ikke er greie å ha..(selvmordstanker o.l) - noe jeg tror hasjrøyking er en stor årsak til. Dette er veldig vanskelig med tanke på at den guttegjengen han er i, ikke gjør stort annet enn å ruse seg, på ulike nivåer. - og jeg ser på dette som en høy risikofaktor for han videre. Jeg bekymrer meg veldig over fremtiden hans, i forhold til rus. (Han jobber ikke, går ikke på skole). Han har prøvd både kokain, mdma, LSD, og helt sikkert noen andre midler, tidligere. Dette er absolutt ikke greit for meg, noe han er forstått med, og ikke gjør lengre. Men det er uansett en utrolig stor bekymring i hverdagen. Jeg er redd for hva som kan skje med han videre, og trenger råd og veiledning for hva jeg som en kjæreste kan gjøre i en slik situasjon.

Besvart 21.06.2019 14:58
 

Svar
Hei

Du har en kjæreste som røyker hasj daglig og som sliter med depresjon. Han jobber ikke og går ikke på skole og du er bekymret for han og ønsker råd og veiledning.

Vi tenker at det første du kan gjøre er å snakke med han om din bekymring. Fortell hva du tenker og spør gjerne hva han tenker om sin egen fremtid. Det å fortelle om hva han tenker og ønsker kan bidra til at han føler større ansvar for eget liv, og skjønner at det er han som avgjør hvordan livet hans fremover skal bli.

Hvis han på noen måte tenker at han kan trenge litt hjelp, enten med depresjonen eller rusbruken eller begge deler, kan du be han om å oppsøke helsestasjon for ungdom eller utekontakten i kommunen dere bor i. De kan tilby samtaler og evetuelt henvise videre i hjelpeapparatet hvis han ønsker og trenger det. Hvis han synes det er vanskelig å ta kontakt kan du jo tilby deg å bli med ham.

Hvis han ikke vil snakke med noen om problemene sine blir det dessverre vanskeligere for deg. Det er nesten umulig å hjelpe noen som ikke vil ha hjelp. I slike situasjonener er det viktig at de pårørende klarer å ta vare på seg selv fordi det kan være slitsomt å gå rundt å være bekymret store deler av tiden. Da kan du selv ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller utekontakten og be om samtaler for egen del. Kanskje har de også noen gode råd til deg om hva du kan gjøre videre.

Les gjerne våre sider "Bekymret for noen?" - der finner du tips til hvordan du kan snakke med kjæresten din om hans problemer.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping