Hopp til hovedinnholdet

Vil at bestevennen skal slutte med doping. Har dere noen tips?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Har ein bestevenn som bruker doping til trening av og til. Prøvd å få han til å slutte me de, men hjelper ikkje. Tips?

Besvart 16.08.2019 13:27
 

Svar
Hei

Det er leit å ha venner som tar dårlige valg for helsa, og det er naturlig å kjenne seg litt hjelpeløs, da det til syvende og sist er vennen din sitt valg.


Det viktigste å huske på er at bestevennen din ikke er et dårlig menneske, selv om han kanskje tar dårlige valg. Det er mange som blir fristet av resultatene man kan få gjennom dopingen, at de er villige til å ta helsekonsekvensene uansett. Du kan derfor høre med han hva målet hans faktisk er, og når han vil være fornøyd. Du er jo vennen hans uansett, og da kan du støtte han i det som gjør han usikker. Bruk skyldes ofte lav selvtillit, og dårlige trenings- og kostholdsrutiner, som noen gjerne skulle hatt hjelp med å håndtere før de startet med dopingen. Det som er farlig er at mange dopingpreparater gir økt selvtillit, som gjør det vanskelig å forstå at bruken er dårlig - fordi man føler seg jo bare bra. Har han derfor endret seg i oppførsel og annet er det fint å få han til å se det.

 

Mange har også veldig lite kunnskap om det de driver med. Det som derfor kan hjelpe han, er at du spør han om han kan forklare hvordan den dopingen han driver med fungerer for kroppen. Det er for eksempel ikke vanlig å bruke dopingpreparater av og til, da det endrer på mange ting i kroppen, som kroppen må bruke lang tid for å rette opp igjen. Har han vært hos legen og sjekket at blodtrykket og hormonnivåene er normale?

 

For at han skal slutte med det, må han finne en grunn til at det ikke er verdt det for han. Skal han slutte når alt går galt, og han verken kan få barn eller få ereksjon på egenhånd, eller skal han slutte nå som han kanskje fortsatt har et fint og rent liv han skal leve?

 

Syntes du det er vanskelig å være venn med han, eller snakke med han om det, kan du alltids ta kontakt med oss på Dopingkontakten. Håper det var litt til hjelp. 

Hilsen Dopingkontakten

Chat (tirs-fre kl 11-18, www.antidoping.no/dopingkontakten)

Telefon (tirs-fre kl 11-18, 80050200)

E-post (dopingkontakten@antidoping.no)

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er doping?

Doping (colourbox.com)

I ulike tidsepoker har folk kjent til og lett etter stoff som kunne påvirke kroppens prestasjonsevne i ulike sammenhenger.

Les mer

Dopingkontakten

Bildet er lånt fra https://antidoping.no/

Har du eller noen du kjenner behov for å snakke med noen om doping?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Doping
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om doping