Hopp til hovedinnholdet

Hvilke muligheter har vi på boligmarkedet?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal gifte meg om et år. Jeg er 19 år og er bipolar som gjør det noen ganger vanskelig for meg å jobbe. Forloveden min er 22 år og går i år på folkehøyskole. Har har en lang historie i barnevernet og har ikke vært ut i arbeid før i sommer da pappa lot han jobbe en stund i pappas firma. Som du sikkert skjønner så har vi ikke så mye penger å rutte med. Allikevel så har du en stor drøm om å få kunne kjøpt oss en leilighet innen sommeren er over neste år. Vi har tilsammen, så langt, en formue på 180 000 kr. Tror dere det er mulig for oss å få lån av banken til å kjøpe oss bolig? Og har han noen rettigheter siden han har vært barnevernbarn i 12 år? Har jeg noen rettigheter med diagnosen, bipolar lidelse? Jeg har vært i psykiatrien siden 8.klassen, altså 5 år. Jeg jobber i firmaet til pappa men har en ustabil inntekt fordi jeg tjener penger etter hvor stor etterspørsel det er.. En månede kan jeg tjene 0,- kr, mens en annen månede kan jeg tjene 5000,- kr. Forloveden min jobber med å få seg en deltidsjobb og det samme gjør jeg, men ingen har lyktes så langt. Egentlig er jeg ikke frisk nok til å jobbe heller.. Hva kan vi gjøre? Trenger virkelig rådgivning. Håper på å få svar så fort som mulig slik at jeg kan begynne å planlegge bryllup uten å være bekymret for å måtte avlyse pga for uforutsigbar økonomi. Tusen takk for hjelp og svar. Jeg håper på det beste!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at du og forloveden din er usikre på framtiden. Dere er unge, dere står på terskelen til voksenlivet, men det er fortsatt usikkert hva som blir deres arbeidssituasjon, hvor dere skal jobbe, hvor mye dere kommer til å tjene.

I en slik overgangsfase er det vanskelig å kjøpe bolig. Å ta opp et boliglån er en langsiktig forpliktelse med faste månedlige utgifter. Utgiftene kommer hver måned uansett hvor mye dere har tjent den måneden. Derfor vil bankene kreve at dere har en forutsigbar inntekt for å gi dere lån. I tillegg krever bankene at de som tar opp lån til bolig har oppsparte midler på minimum 15% av kjøpesummen. Du skriver at dere har en egenkapital på kr 180 000. Dette tilsvarer 15% av kr 1 200 000. Hvis den boligen dere ønsker å kjøpe koster mer enn dette vil dere trenge mer egenkapital enn kr 180 000 for å få lån til boligen i en vanlig bank.

Husbanken overfører startlån- og tilskuddsmidler til kommunene, som behandler søknader om lån til bolig fra sine innbyggere. I enkelte tilfeller gis også noe tilskudd til kjøpesummen. Tilskuddet er stekt behovsprøvet, men ikke knyttet til spesielle diagnoser eller omstendigheter.

Dersom man som vanskeligstilt på boligmarkedet mangler egenkapital og ikke klarer å spare opp nok egenkapital i rimelig framtid, er det mulig å søke om startlån til den delen av kjøpesummen som lånet fra banken ikke dekker. For flere opplysninger om mulighetene for startlån, kontakt boligkontoret i kommunen dere bor i eller evt. i den kommunen dere ønsker å flytte til. De forskjellige kommunene har litt forskjellige retningslinjer for å gi startlån, men alle kommuner stiller krav til betjeningsevne. Dette innebærer at de som søker lån må kunne dokumentere at de har en inntekt som gjør det mulig å betale låneutgiftene hver måned framover.

Det viktigste for dere i første omgang blir å få avklart inntektssituasjonen deres. Samboeren din er avhengig av å få seg en jobb når han er ferdig med skole/studier. Du må få avklart hvor mye du kan jobbe og eventuelt søke om arbeidsavklaringspenger i NAV.

Inntil fremtidig inntektssituasjon er avklart, vil dere nok måtte regne med å leie bolig. Dersom dere ikke selv klarer å skaffe dere en leiebolig som dere har råd til å dekke husleien på, vil dere kunne søke om hjelp og støtte i NAV.

Det gis altså ingen direkte støtte til boligkjøp, selv om du har en diagnose og samboeren din har en lang historie i barnevernet, men det vil kunne bidra til at kommunen lettere vurderer at dere er i målgruppen for startlån, når dere er i en situasjon av dere har nok inntekt til å betale de månedlige utgiftene på et boliglån.

Mange unge på deres alder er nok usikre på fremtiden. Det er viktig å ta et skritt av gangen mot et mer langsiktig mål. Det viktigste nå blir nok å få avklart helsesituasjon og jobbmuligheter og evt. få hjelp til å sikre en stabil fremtidig økonomisk situasjon, som dere kan leve med. Når dette er på plass vil dere kunne legge planer for kjøp av egen bolig.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap