Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min truer med å slå opp. Hva skal jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 23 år gammel jente. Har litt vanskelig forhold der kjæresten min holder alt for seg selv. Vi skulle sette på ring. Og nå ønsker han ikke det. Han er redd for å bli ulykkelig. Han kjefter på meg ofte, og irriterer seg over for alt. Han sier oppfør deg som en dame så blir du behandlet som en dame. Hva mener han med den setningen. Jeg er sikkelig høflig mot han og respekterer han. Viser mye kjærlighet. Noe han ikke liker at jeg gjør. Han sier du er dama, du må gjøre noe for at han ikke skal få avsmak av forholdet. Han vil heller ikke fortelle meg hva jeg kan gjøre. Elsker han masse og aner ikke hva jeg skal gjære for å redde forholdet. Han har truet med å slå opp. Trenger råd og veiledning

Besvart 03.10.2019 12:43
 

Svar
Hei jente 20 år!

Jeg skjønner godt dette er vanskelig. Det å være i forhold kan være vanskelig. Det høres ut som du må tilpasse deg mye for partneren din og slik du beskriver forholdet ditt høres det usunt ut. Et forhold er basert på trygghet, respekt og tillit. Det er ikke slik at den ene parten kan bestemme hvordan den andre skal oppføre deg, hva som er riktig og true med å forlate parten når en ikke får det slik en vil. Jeg synes du skal bruke litt tid på å tenke gjennom hva som er viktig for deg. Det finnes mye en kan gjøre selv og god hjelp å få.

Hva er viktig for deg i et forhold? Det er viktig å finne sine egne verdier og behov. Lag en liste over det som er viktig for deg i et forhold. Hva trenger du for å føle deg trygg og respektert? Hva liker du best med forholdet? Hva liker du minst? Savner du noe i forholdet ditt?

Snakk sammen! Kommunikasjon er løsningen uansett. Et forhold er basert på åpenhet og ærlighet. Det skal tåle både ens gode sider og dårlige sider. Kan du snakke med kjæresten din om at du føler deg usikker på hvilke krav han har til deg? Et forhold må tåle at en tar opp ting en er usikker på. Om dere synes dette er vanskelig kan dere vurdere å gå i terapi. 

Har du noen å snakke med? Ofte kan det være lurt å snakke med noen nær deg om hvordan du har det i forholdet. Venner og familie har ofte et annet perspektiv og kan komme med viktige innspill. Når man elsker noen gjør en alt for ikke miste personen og tanken på at de skal forsvinne er helt uutholdelig. Ofte kan personer utenfra se bedre hvordan vi tilpasser og endrer oss over tid.

Psykisk vold? Grunnen til at jeg skriver at forholdet høres usunt ut er at du beskriver en partner som krever mye kontroll og legger premisser for hvordan du og forholdet skal være. Over tid kan dette være svært belastende. Jeg har lagt ved noen artikler du skal se på.  Snakk gjerne med noen du stoler på. Er dette noe du ønsker leve med resten av livet? 

Jeg håper dere finner ut av forholdet slik du kan føle deg trygg på at du er trygg, respektert og elsket for akkurat den du er! Mange klemmer og tanker sendes til deg.

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

10 tips for et godt forhold

Kjærestepar (colourbox.com)

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Mange tror kanskje at det å få en kjæreste er den mest krevende delen, men å opprettholde et forhold kan være like utfordrende. Så hvordan gjøre det?

Les mer

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre - både om det som er fint og om det som er vanskelig.

Skrevet av ungdomsjournalist Julie

Les mer

Overgrep og vold i kjæresteforhold

Gutt med knyttet neve, redd jente i bakgrunnen (www.colourbox.com)

Har du opplevd å bli behandlet dårlig av kjæresten din? Har du lurt på om kjæresten din er bra for deg? Les om faresignaler som kan være tidlige tegn på vold og overgrep i parforhold her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap