Hopp til hovedinnholdet

Er homofil, presses av andre om at han må ha (jentekjæreste eller gifte seg

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Kan mennesker presse meg til å gifte meg eller ha en kjæreste hvis ikke jeg har et ønske om det? Mennesker spør om de skal lete etter en jente for meg men jeg sier nei til det gang på gang. Jeg er også homofil og jeg tror ikke på at de kommer til å ta dette imot på en positiv måte. De gir seg ikke med om å snakke med meg om ekteskap og kjæreste. Dette er aller verst da mennesker som er i utlandet som jeg har kontakt med sier dette her gang på gang. Jeg er den eneste som har retten til å bestemme om dette og det må disse menneskene kunne respektere. Det handler ikke om dem men om meg. Jeg har lov til å leve alene for meg sjøl hvis jeg ønsker det. Jeg trenger ikke å leve med andre hvis ikke jeg ønsker det.

Besvart 09.10.2019 10:07
 

Svar
Hei

Takk for henvendelsen. 

Det er helt riktig som du sier. Ingen andre enn deg selv har rett til å bestemme om du skal leve alene eller sammen med noen. Retten til å velge ektefelle/kjæreste selv, gjelder også retten til å velge å IKKE ha kjæreste eller ektefelle. Det er straffbart etter norsk lov å presse noen til å være sammen med en annen. 

Allikevel er det en kjent sak at både foreldre og andre legger press på unge om å gifte seg. I noen kulturer er det ikke noe alternativ å velge å ikke gifte seg og en av foreldrenes viktigste oppgaver som foreldre er å sørge for at barna blir godt gift. Hvis presset er så stort at det hindrer din livsutfoldelse, kan de bli ansett for psykisk vold som også er straffbar. Problemet er at det kan være vanskelig å bevise. 

Har du noen i din familie eller omgangskrets som kan støtte deg? Noen ganger kan det hjelpe at noen andre snakker på dine vegne. Du bør også snakke om dette med andre for å lette på trykket. Snakk med en venn du er fortrolig med, en kollega eller et familiemedlem. Du må selv bestemme deg for om du skal konfrontere de som presser deg. Hvis det ikke er mulig å få personer rundt deg til å slutte å legge press på deg og respektere dine valg, er mitt råd å forsøke å holde avstand. I praksis kan det også være vanskelig uten at det fører til vonde brudd med personer man er glad i.  

Din legning er en viktig del av deg selv. Begynn å planlegge fremtiden og hvordan du ønsker å leve. Respekter deg selv og krev at også andre gjør det. Allier deg med gode støttespillere som kan være der for deg når/hvis du bestemmer deg for fortelle din familie om legningen din. I noen land kan det være farlig å vise sin legning som homofil. Tenk alltid på egen sikkerhet. 

Dersom du har behov beskyttelse så finnes det krisesentre for menn. Kompetanseteamet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og negativ sosial kontroll har også boliger på skjult adresse flere steder der man kan bo i en periode. For å få plass i disse boligene er det imidlertid et krav at din sikkerhet er truet. 

Hvis du har behov for drøfte din situasjon mer kan du ta kontakt med Kompetanseteamet på telefon 47809050 (mandag-fredag kl. 09-15) eller e-post: kompetanseteamet@bufdir.no

Kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse i samarbeid med ung.no

 

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Ekteskap

Gifteringer i gull (foto: ung.no)

For å gifte deg må du ha fylt 18 år og gjøre det av fri vilje. Den samme juridiske avtalen gjelder enten dere har en borgerlig, religiøs eller humanistisk seremoni.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap