Hopp til hovedinnholdet

fyller 18 nå i april. Vi har det kjempe fint sammen og jeg vet at morten er mannen jeg vil bli gammel med. Problemet er at familien min misliker alt.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg forlovet meg da jeg var 16. Jeg fyller 18 nå i april. Vi har det kjempe fint sammen og jeg vet at morten er mannen jeg vil bli gammel med. Problemet er at familien min misliker alt. Morten og jeg har vært sammen siden jeg var 14 og han var 16 og de mener jeg ikke har "levd livet", saken er det at uten morten ville jeg ikke hatt noe liv. Familien min sier morten er feil for meg, de liker ikke å se at jeg er lykkelig.. Selvom det nesten alltid er jeg som gjør husarbeidet hjemme sier de at jeg aldri gjør noe og at jeg tilbringer altfor mye tid med morten. De nekter meg å sove hos han og de siste månedene nå før jeg fyller 18 har de vært enda strengere! De kommer også med trusler om at hvis jeg gifter meg med morten vil de ikke komme i bryllypet og jeg vil ikke få være en del av familien. Jeg kan ikke skjønne hva de har i mot morten og meg? Morten hjelper meg ofte hjemme og handler for familien min når jeg er syk. De er ikke takknemlige for noe vi gjør og bare klager over oss. De er har såret meg dypt, men samtidig er de familie. Men det er dem eller morten og da er morten første valget. Alikevell trenger jeg noen råd av dere om hva jeg gjør i denne situasjonen. Hjelp!

 

Svar
Hei

Det er leit å lese det du skriver. Det er leit når familien ikke liker den man er glad i, uansett hva som er årsaken.

 

Jeg vet ikke om du har prøvd å ta det opp på en rolig måte med foreldrene dine?

 

Jeg kan foreslå følgende:

1. Spør om dere kan snakke rolig sammen om noe som er viktig for deg.

2. Skriv ned det du ønsker å si, og hold deg til dette

3. Fortell at det er leit for deg at de ikke godkjenner forholdet deres.

4. Be dem om å fortelle rolig, (ikke avbryt uansett) hva som gjør at de ikke liker forholdet. Skriv ned det de sier.

5. Så kan du si at du gjerne vil snakke om en og en ting. Dere kan ta en ting med e gang, og kanskje avtale tid for å snakke om neste ting. For av erfaring vet vi at det lett kan bli frustrasjon av en slik situajson. Ved at dere skriver ned det som blir sagt, er det også lettere å lese gjennom og ta det opp senere.

Det kan være lurt å fortelle hvorfor det sårer deg at de snakker til deg som de gjør.

 

Det kan også være lurt at dere skriver ned en liste over hva de forventer seg av deg, hjelp hjemme, tider med kjæresten og evt leksetid.

 

At de ikke lar deg sove over hos ham, er nok ganske vanlig for en på 17-18 år. Du kan gjøre som du vil når du flytter hjemmefra, men så lenge du bor i deres hus, er dette regler de kan sette, og du forholde deg til. Kanskje det er lettere i helgene?

 

Du er også 18 år, og da er tiden kommet for at du er myndig. Dersom du oppfører deg som en myndig person, og forholder deg til dem som voksne, skal de også respektere deg som det.


Hilsen ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap


Quiz: Hva vet du om sex og samlivsting?

Er det aldersgrense på prevensjon?