Hopp til hovedinnholdet

Oppholdstillatelse for kjæreste

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har utrolig mange spørsmål ang en utrolig viktig sak for meg. Jeg er i et avstandsforhold, og vi har vært sammen i over 4 månder. Da jeg skal ned å besøke gutten min i februar, skal ha fri. Det har vi på en måte planlagt da, fordi vi elsker hverandre så høyt at vi vil "forsikre" oss hverandre på en måte. Men det vi prøver på er å finne informasjon om å få han til Norge. Han fyller 18 i midten av februar. Og vi tenker på å flytte sammen i august. Han vil gjerne komme etter skoleslutt. da er han ferdig med High school i begynnelsen/midten av juni. det vi har kommet frem til er at vi (meg og veninna mi) flytter sammen i august. Det vi da ønsker er å få kjæresten min til Norge. Hans kammerat ønsker også å komme, men det viktigste er å få gutten min hit. Han har 0 kroner, men leter etter jobb hver dag for å kunne betale å komme til Norge, men meg og mine venner tjener greit, og skal spare opp for dem, og vi er ganske sikker på at vi klarer det. (: Men jeg har søkt og spurt folk mange ganger om hvordan jeg kan få de til Norge? Fordi jeg vet det må være pga jobb, giftemål eller barn, ikke sant? Men vi skal jo forlove oss i februar som er en god stund før han kommer til Norge, anntagligvis, og det vil jo si vi har en PLAN om å gifte oss hvertfall. Er det en bra nok grunn? Eller må vi være gift? Fordi han er 18 da, men jeg er jo bare 16 da. Kan jo ikke gifte meg så tidlig i Norge? Og hvordan skal han få jobb i Norge FØR han flytter hit? Må han da søke en oppholdstillatelse i de 3 måndene, og så søke jobb, og om han får jobb da, SÅ kan han søke om oppholdstillatelse for lengre tid, eller? Og hvor stor er sjansen for å få en oppholdstillatelse på de 3måndene??? Det er en utrolig viktig sak for begge av oss. Viktigere enn noen kan ane. Vi begge tar det seriøst, og mamma vet om forlovelse-planene og Norge "aksjonen" :P hehe. Men det er vanskelig å finne ut dette alene når jeg er 15 år, så skjønner jeg heller ikke så mye av ambassade sidene, så derfor lurte jeg på om dere kunne gi meg svar på mye av dette og litt ekstra? HELST ikke så mye linker, fordi det er ikke alltid jeg forstår så mye av det. Kan dere ikke undersøke det litt nøye for meg?? Tusen takk for hjelp. Setter såååå stor pris på det! :) - Hilsen to desperate kjærester hehe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg skal forsøke å svare deg på spørsmålene dine. Du skriver ikke hvilket land kjæresten din kommer fra, så det er ikke alt jeg kan svare på.

 

Det stemmer at du ikke kan gifte deg før du er 18 år i Norge. Selv om det kan være at du kan gifte deg i landet hvor kjæresten din bor, vil ikke ekteskapet være gyldig i Norge, og det vil da ikke kunne danne grunnlag for at kjæresten/ektemannen din kan komme på familiegjenforening med deg.

 

Dersom man kommer til Norge på forlovelsestillatelse må man gifte seg innen 6 mnd, ellers må man forlate Norge. Det vil si at kjæresten din ikke kan komme til Norge med denne tillatelsen før du er 17, 5 år.

 

Dersom man søker om oppholdstillatelse i Norge på grunn av arbeid, må man som regel være faglært (feks snekker, rørlegger, sykepleier, ingeniør).  Det er også et krav om at man har et konkret arbeidstilbud før man søker om tillatelsen.

 

Dersom kjæresten din kommer fra et EU/EØS land så trenger han ikke søke om oppholdstillatelse, men kan oppholde seg i 3 mnd i Norge, i 6 mnd dersom han er arbeidssøkende.

 

Jeg skjønner at det kan være vanskelig å finne ut av hvilke regler som gjelder for akkurat din situasjon ved å se på ambassaden sine nettsider. Mitt beste råd er å ringe til opplysningstjenesten i UDI på tlf 23 35 16 00. Du kan også sende de en mail og få svar innen 3 dager. Du må da gi informasjon om din og kjæresten din sin alder, samt hvilket land han bor i/hvor han er statsborger.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Familiegjenforening

Far og datter som klemmer hverandre (Foto: Colourbox.com)

Har du et familiemedlem i Norge og ønsker å bo sammen med han eller henne? Du kan søke om oppholdstillatelse, oppholdskort for familiemedlemmer av EU/EØS-borgere eller bruke registreringsordningen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Ekteskap
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om ekteskap