Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre/fåresatte lov til å slå barn (på rumpa)/ gi dem ris eller hva det hete?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heii. Jeg orker ikke å skrive så mye så jeg gjør dette så kort som mulig... Har foreldre/fåresatte lov til å slå barn (på rumpa)/ gi dem ris eller hva det hete? hva kan skje vist man sier ifra til noen voksene og skjer det noe vist dette har skjedd for ca7-8 år siden? Mamma pleide å "gi meg ris" vist jeg gjorde noe galt, hun har ikke gjort det på en stund, men dette er fortsatt noe jeg går og tenker på... hver gang jeg og mamma krangler har jeg veldig lyst til å dra opp dette men jeg tør ikke nevne det for henne... hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Du lurer på om foreldre har lov til å slå barn på rumpa/ gi barna ris. Dette har de ikke lov til! Barneloven - som gjelder for barn og unge under 18 år- slår fast at all form for vold er forbudt, også lette klaps, selv om det skulle skje som ledd i barneoppdragelsen. 

 
Du sier at hun ikke har gjort det på en stund og lurer på hva som kan skje dersom du forteller det til noen. Ettersom jeg ikke kjenner saken i detalj, og hva du legger i å "ikke ha gjort det på en stund" er dette vanskelig å svare på, men ofte vil barnevernstjenesten kobles inn ved vold i hjemmet. Barneverntjenesten har plikt til å beskytte barn fra vold og trusler, og de er pliktige til å hjelpe barn i en vanskelig situasjon. Det er barneverntjenesten som da vil vurdere hva som eventuelt bør gjøres. Jeg vil anbefale deg å kontakte din lokale barnevernstjeneste og fortelle hvordan du har det hjemme. Du kan også kontakte helsesøster på skolen eller en annen voksen du stoler på og har tillit til. 
 
Ettersom jeg ikke vet noe om forholdet mellom deg og moren din ellers er det vanskelig å svare deg vedrørende å ta det opp med henne. Dersom forholdet ellers er godt kunne det kanskje være mulig for deg å si noe om hvordan dette har vært og er for deg, i en setting hvor dere ikke krangler?
 

Vennlig hilsen psykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Voldtekt på fest

Soverom (colourbox.com)

Ungdomsvoldtekt kjennetegnes ved at det skjer mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre fra før, ofte på fest. Det har nesten alltid vært alkohol med i bildet, og det skjer med både gutter og jenter.

Husk at det ALLTID er feil når noen tvinger seg til seksuell kontakt og du ikke vil.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie