Hopp til hovedinnholdet

Mamma er sint og sur. Sliter på forholdet 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Hjemme har jeg ikke så bra forhold til mamma. Hun er sint og sur hele tiden, spesielt om morgenen og når hun kommer hjem fra jobb. Hun skylder på meg for ALT, og jeg gjør alltid noe gale. I det siste har det blitt stjålet noen penger i huset. Vi bor 6 i huset, mamma, stefar, meg og mine tre søsken. Alle sier de ikke har tatt de. Og jeg VET jeg ikke har tatt pengene. Hun gir meg skylden! Om jeg prøver å forsvare meg så sier hun at jeg skal holde kjeft, og det er min feil osv. Så kaller hun meg drittunge. Og jeg har ikke gjort noe som helst. Dette gjør meg lei og sint, og at jeg nesten aldri er hjemme lenger. Uansett hva jeg gjør er det min feil, da er det vel bare greit at jeg ikke er der, så hun ikke kan skylde på meg. Hvordan skal jeg få hun til å forstå at dette sliter skikkelig på meg og forholdet vårt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi skjønner at dette er frustrerende for deg. Foreldre skal ikke snakke til barna sine på en måte så de blir lei seg eller sinte. 

Foreldre skal gi god omsorg. Det er ikke greit at moren din beskylder deg for å stjele pengene. Hvis hun mener at du har gjort det må hun kunne bevise det. Det er heller ikke greit at hun snakker til deg på den måten du beskriver. Dette er ikke god omsorg. 

Når familier har det vanskelig sammen er det viktig at de får hjelp til å fungere bedre. Slik hjelp kan dere få hos familievernet. Det er et kontor hvor det jobber mange folk som kan mye om dette. Der er de veldig gode på å få familier til å fungere bedre sammen, snakke sammen og ikke krangle så mye. Det er gratis å få hjelp der. 

Lenke til familievernet og oversikt over alle landets familievernkontor

Vi har også laget noen tips til hvordan du kan ta en vanskelig samtale med en voksen. 

Tips til den vanskelige samtalen

Det er også andre du kan snakke med om hvordan du har det hjemme. Du kan for eksempel kontakte helsesøster på skolen. Du kan også be en annen voksen du stoler på om hjelp til å snakke med moren din.

Vi håper det ordner seg for deg og familien din. 

Hilsen oss i Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie