Hopp til hovedinnholdet

Pappa har fått jobb på den andre siden av landet, men jeg vil ikke flytte! Må jeg bli med dem, eller kan jeg bo med broren min?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har et stort problem. Pappa har fått en jobb på andre siden av landet. Jeg kjenner ingen der vi skal flytte! Broren min er 18, så han får lov til å bli igjen hjemme, de skal kjøpe en leilighet her. Er det noen lov som sier at jeg MÅ være med dem dit de skal flytte? Jeg går i 10. klasse, og har endelig klart å få meg venner og har endelig blitt fornøyd med livet mitt. Jeg hadde lagt masse planer om hvilken videregående jeg skulle gå på og alt sånn der, og nå er hele livet mitt ødelagt. Jeg er veldig sjenert og jeg har vanskelighet for å skaffe meg venner, den eneste grunnen til at jeg har klart å skaffe meg venner på ungdomsskolen er fordi jeg kjente mange fra før av. Og det har allikevel tatt tre år. Så jeg spør igjen; er det en lov om jeg må bli med dem, eller kan jeg bo med broren min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Så leit å høre at du skal flytte fra alt det som er kjent for deg. Jeg skjønner godt at dette er innmari trist og at alt føles ødelagt.

Det er dessverre slik at så lenge du er under 18 år, er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Dette står i barneloven. Hvis foreldrene dine tenker at det er best for deg kan de la deg få flytte hjemmefra før 18, men de er allikevel ansvarlige for deg. I barneloven står det også at foreldrene alltid skal ha barnas interesser og behov for øye i sin oppdragelse. De skal gi deg mer og mer medbestemmelsesrett fra fylte tolv år. Dette er lovens krav til foreldrene, men de gir ingen direkte svar i konkrete situasjoner. Man må derfor prate sammen for å finne ut hva som er viktig for den enkelte familie! Et viktig tema i deres familie er kanskje hvordan de kan legge til rette for at du skal ha det bra på det nye stedet du skal flytte til.  

Ingen liker tanken på å miste kontakten med venner. Men det er dessverre sånn at ikke alle kan bo der de ønsker. Det er sikkert mange grunner til at pappaen din valgte å ta den nye jobben og dermed flytte, selv om han vet hvor viktig det var for deg å bli. Kanskje han ikke hadde noe valg? Handler det om penger, kanskje? Eller andre viktige ting som han var nødt til å bestemme? Det kan som sagt være lurt å be om å få prate med foreldrene dine ordentlig om dette, si hvor lei deg du ble og høre med dem hva de tenker. Og aller viktigst: Si til dem hva som er viktig for deg nå som det først har skjedd og dere skal reise. Jeg tipper foreldrene dine har lyst til å gjøre hva de kan for at den første tiden på et nytt sted skal bli så bra som mulig.

Det er også viktig at du tenker ut gode måter å holde kontakten med dine venner på når flytter. De slutter ikke å være vennene dine selv om det blir avstand.

Det er kanskje ikke noe trøst akkurat nå, men stol på meg- du vil få nye venner på det nye stedet du flytter til - i tillegg til de vennene du har fra før. Da har du dobbelt opp! Så når du får pakket ut og roet deg ned på det nye stedet - hvem vet hva som da kan skje? Kanskje du ennå ikke har møtt din aller beste venn, og at denne vennen bor rett i nærheten av deg på det nye stedet? Jeg tipper du vil bli overrasket over at du ennå en gang vil finne deg til rette og at du får lyst til å legge nye planer for fremtiden. Bruk tid, og vær tålmodig! Snakk masse med de i familien så de vet hva du trenger og hvordan du har det. Det er lov å være sint og trist i en slik situasjon som du er i nå. Og selv om det virker håpløst akkurat nå, lover jeg at det blir bedre med tiden. Jeg ønsker deg lykke til i alt det nye som kommer. 

Jeg legger ved noen artikler som handler om det å flytte og det å prate med foreldre om vanskelige ting. Kanskje du finner noe bra der?

 

Hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie