Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått veldig lang husarrest for å lyve om å ha gått på fest. Hva kan jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en veldig overbeskyttende mor og for 1 uke siden ble jeg spurt om å dra på en fest. Helt ufarlig, rusfritt, og voksne var tilstede. Festen varte fra 18.00 til 22.00. Så siden moren min er så overbeskyttende bestmete jeg meg om å lyve. Jeg skjønte at jeg ikke kom til å få lov så det var det eneste valget jeg hadde. (Bortsett fra å si sannheten da) Da jeg kom hjem fortalte jeg hun sannheten siden hun allerede visste at noe var galt. Hun ga me husarrest, men sa ikke hvor lenge. Så idag spurte jeg henne hvor lenge jeg har husarrest og hun sa 3 MÅNEDER. Altså helt til mai. Det er helt sykt urettferdig. Det kan jo ikke gå an. Jeg føler at jeg er kjempe sint å lei meg. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Det er ekstremt drøyt at jeg ska få husarrest i 3 måneder. hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du syns dette er urettferdig! Hvis du føler du må lyve for å få levd det livet du vil tenker jeg at det er noe som ikke er greit i forholdet mellom deg og moren din. Jeg syns absolutt at du skal ta en ordentlig prat med henne om at du opplever henne som for streng, og at du ønsker andre måter å bli enige på fremover, fremfor at du føler du må lyve. 

Det som er viktig i en sånn prat, er at du forteller henne hvorfor du valgte å lyve. At det handler om at du hadde et så sterkt ønske om å delta på den festen og at det etter din vurdering ikke var en "skummel" fest hun trengte å bekymre seg over. Fortell hva som gjorde at det var viktig for deg å gå. Var det venner du gjerne ville treffe? Var det noe som skjedde der som du gjerne ville gjøre? De fleste foreldre ønsker for barna sine at de skal ha det fint sosialt og med venner, og at de har noen å være sammen med på fritiden. Det er godt å vite at barna har det bra og klarer seg selv! MEN -Da må foreldre også slippe barna sine løs, og slippe kontrollen litt, sånn at barna kan delta på sosiale ting. Dette er et argument du kan bruke:) 

Det neste du bør spørre moren din om er hva det er som gjør at hun opptrer overbeskyttende ovenfor deg. Er det noe hun er redd for at skal skje? Er det noe hun vet som ikke du vet, om vennene dine eller i miljøet ditt? Hør ordentlig på henne når hun forteller om dette. Kanskje du kan si noe for å berolige henne? Det er mye lettere å godta andres valg dersom man vet hvorfor. Så du og mamma må snakke om grunnene til at dere gjør det dere gjør. Når man forstår hverandre bedre er det lettere å være imøtekommende mot den andre og å finne nye regler som er passe for begge.

Og når det gjelder det med den lange husarresten syns jeg du skal si at du mener den er urettferdig lang, at du kommer til å gå glipp av så mye med vennene dine som er dumt for deg på andre måter. Dersom dere har fått pratet om de tingene jeg foreslår for deg her - kanskje hun er villig til å la husarresten være kortere enn 3 mnd? Og så må du love henne å la være å lyve mer, og håpe at hun tåler sannheten på forhånd og kan snakke med deg for å finne regler som dere begge kan godta.

Jeg har lagt ved flere artikler her, som har gode tips til hvordan man kan snakke med strenge foreldre. Les dem, så håper jeg du finner en god måte å prate med moren din på. Lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie