Hopp til hovedinnholdet

Er det lov at pappa har satt opp overvåkningskamera på kjøkkenet?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, fadern har satt opp overvåknings kamera på kjøkkenet og for nå så sover jeg på stua siden jeg bestemte meg for å starte skolegangen og flytte hjem. For at jeg skal kunne navigere meg rundt i huset må jeg gjennom kjøkkenet og syns egentlig det er ganske ubehagelig at han har kameraet der hvertfall med tanke på at jeg ikke har blir spurt om samtykke eller noe lignende. så kameraet med en tilfeldighet. Er dette innafor lover og regler?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du syns det er ubehagelig å bli overvåket med kamera i huset ditt. 

Du forteller ikke akkurat hva slags kamera faren din har satt opp, men det syns jeg du skal finne ut av. Det er relevant for hva du kan finne deg i og ikke. Et kamera som er skrudd opp i forbindelse med et alarmsystem for brann, tyveri, innbrudd, etc, slår seg bare på dersom alarmen går. Det er helt avslått og ikke aktivt utenom.

Et overvåkningskamera som filmer hele tiden er noe ganske annet. Dette er uvanlig å ha i et vanlig hus. Er det et slikt kamera faren din har satt opp? Da syns jeg godt du kan ta opp med han at du ønsker at det ikke er satt opp der hvor du beveger deg, og særlig ikke at du kan bli filmet etter at du har lagt deg. Selv om du tenker at du ikke har noe å skjule, har du krav på privatliv. Alle mennesker har behov for å ha et rom for seg selv som andre respekterer og ikke bryter seg inn i. Du skal kunne føle deg trygg på at ingen får vite alt om deg, eller ser alt du foretar deg, dette er faktisk nedfelt i loven om personvern. Du kan lese veldig mye interessant om personvernloven her.

Ta en prat med faren din og les sammen om personvern på nettsiden jeg har linket til. Jeg syns du kan be han forklare for deg hvorfor det er viktig for han å ha et slikt kamera i huset. Og er det slik at han vil opprettholde det bør du i det minste få tildelt et soverom der du kan få være ifred!

Jeg ønsker deg lykke til. Håper faren din respekterer ditt behov for privatliv!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Personvern - hvor går dine grenser?

Rødt kort (colourbox.com)

Hvor går grensen for hva foreldrene dine skal ha rett til å vite om deg? Er det greit at de kan se nettloggen din eller kjenne til passordet ditt?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie