Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil bo hos mamma, men pappa nekter. Når kan jeg bestemme selv?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg bor 60/40 hos pappa og jeg liker ikke papp og vil egentlig bo bare hos mamma. Mamma er skikkelig snill og jeg er veldig glad i henne, det er alle vennene mine også, men papp lar meg ikke bo hos mamma. Pappa beskylder meg for ting jeg ikke har gjordt og vi krangler hele tiden, jeg ville sånn serr heller bodd i barnevern enn å bodd hos han. Jeg vil ha rettsak men er redd for at mamma skal tape og da sa papp jeg ikke får bo hos hun i det hele tatt. Når kan jeg bestemme selv, jeg er 15 år og blir 16 litt etter sommerferien. Pappa har aldri slåty meg men han har holdt meg har i posisjon jeg mistet pusten, og jeg spente han ned i bakken, men det var fordi jeg var redd. Det var fordi han beskylte meg for ting jeg ikke har gjordt fordi noen har sagt at jeg har gjordt det. Jeg har gjordt mye kødd asså, men det hadde jeg ikke gjordt. Jeg har ikke lyst å gjøre lekser eller skole når jeg er hos pappa og vil bare sove hele tiden. Alt jeg vil er å bo hos mamma.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Reglene om hvor et barn skal bo fast, og et barns medbestemmelsesrett finnes i barnelova. Det følger av barnelova § 36 at foreldrene dine kan avtale seg imellom hvem du skal bo fast sammen med. Etter § 31 skal det, på grunn av din alder, legges stor vekt på hva du mener. Det er likevel til syvende og sist dine foreldre som bestemmer hvor du skal bo hvis de er enige om dette. Dette skal de bestemme ut fra dine interesser og behov. Det kan jo være at foreldrene dine mener at det ikke er til ditt beste å bo hos din mor hele tiden, selv om det er det du ønsker.

Ut fra det du skriver får jeg imidlertid inntrykk av at foreldrene dine ikke nødvendigvis er enige, i og med at faren din sier at du ikke får bo hos moren din i det hele tatt hvis hun taper en rettssak om hvor du skal bo. Hvis de ikke er enige er det retten som må avgjøre hvor du skal bo fast.

Jeg vet ikke hvor tydelig du har vært i hva du selv ønsker. Jeg foreslår at du prøver å få snakke med foreldrene dine i fellesskap, og at du forteller tydelig hvor du har lyst å bo, og hvorfor du føler det slik. Samtidig kan du oppfordre foreldrene dine til å si noe om hva de mener, og begrunnelsen for meningene.

Jeg synes det er veldig dårlig oppførsel av faren din å true med at du ikke får bo hos moren din i det hele tatt dersom det blir rettssak og han vinner. Dersom retten hadde besluttet at du skulle bo fast hos ham, har han uansett plikt til å legge til rette for samvær mellom deg og moren din. Hvis han i et slikt tilfelle hadde sabotert samvær mellom deg og moren din, kunne konsekvensen blitt at han hadde mistet omsorgen, og at retten ville besluttet at du skulle bo fast hos moren din istedet.

Jeg håper dere klarer å sette dere ned å diskutere dette alle tre, på en rolig og fornuftlig måte.

Lykke til!

Med vennlig hilsen
Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie