Hopp til hovedinnholdet

Etter at mamma fant ut at pappa var utro har det vært vanskelig hjemme

Jente 15 år
 

Spørsmål

Etter at mamma fant ut at pappa har vært utro har hun blitt helt gal. Det eneste hun snakker om er hvor fæl pappa er som etter hvert utvikler seg til hvor fæl jeg er som "støtter" ham. Jeg støtter ham ikke akkurat, jeg vil bare ikke hate noen slik som hun gjør. Hun sier hele tiden at jeg liker den nye kjæresten til pappa bedre enne henne, selv om jeg sier at det ikke er sant. Det som om hun bare hører det hun vil høre. Hun roper, skriker og kjefter på meg hele tiden. Jeg skjønner at alt dette er vanskelig for henne, men det har snart gått to år med dette, og jeg klarer snart ikke mer av kjeftingen hennes. Hun blir spesielt sint på meg etter at hun har drukket, og jeg tror hun har et alkoholproblem, men hvis jeg nevner noe om det, klikker hun. Jeg tror hun trenger en psykolog for å få snakket om dette, men jeg tør ikke å fortelle henne det. Kan jeg kontakte en psykolog og fortelle henne/han om dette og at hun trenger noen å snakke med. Hvem kan jeg kontakte? Og hva vil det koste?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres vanskelig ut for deg å leve midt oppi mamma og pappas konflikt. Det er ikke barns ansvar når slike ting skjer, som det du forteller om. Utroskap, skilsmisse og samværsproblemer er "voksne" temaer. Det er de voksnes ansvar å håndtere slike spørsmål uten barnas tilstedeværelse. Det er ikke greit at mamma kjefter på deg og snakker nedsettende om pappa foran deg, selv om hun er såra og har det vanskelig. Fordi mamma har det vanskelig selv, klarer hun trolig ikke å tenke på hva som er det beste for deg og hvordan det er for deg at hun snakker nedsettende om pappa. Det er typisk at foreldre glemmer å tenke på/ta hensyn til barna sine når de strever med egne ting. Dette handler om mamma, og ikke at hun egentlig ikke liker deg og det du gjør. Hun bare klarer ikke å være mamma nå, fordi hun strever med sin egen sorg. Jeg lurer på om det kan være en forklaring. Men uansett skal ikke dette gå ut over barna i familien slik du beskriver at det gjør hos dere. Så det er helt riktig å be om hjelp! Jeg skjønner at du vil gjøre noe med denne situasjonen.

Jeg syns du skal kontakte noen og forhøre deg om hvordan dere, inkludert mamma, kan få hjelp. Du kan for eksempel ringe et familievernkontor i bydelen eller kommunen du bor i. Et slikt tilbud er gratis. De som jobber der er profesjonelle på å hjelpe familier som har konflikter, og de er spesielt gode på temaer som handler om skilsmisse og krangling i forbindelse med utroskap og lignende ting. Du trenger ikke si ifra til mamma eller pappa før du ringer. De som jobber der er både familieterapeuter og psykologer og de vil kunne gi deg veiledning også i forhold til det du opplever som skjer med mamma.

Ingen barn skal behøve å leve i "kryssilden" mellom sine to foreldre. Du har krav på trygghet, støtte og ro i huset ditt. Selv om mamma og pappa er skilt, selv om de krenker hverandre og kjefter på hverandre, er de fortsatt begge to inni hjertet ditt. Og der skal de få lov til å fortsette å være. Mamma og pappa er like glade i deg selv om de ikke er gode venner akkurat nå, husk det. 

Jeg håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Jeg legger ved noen artikler jeg tror du kan ha glede av å lese. Jeg ønsker deg lykke til, håper det blir bedre hjemme snart. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Råd til deg som har to hjem

Jente pakker kofferten sin (colourbox.com)

Foreldrene dine er glad i deg, men ikke i hverandre lenger. De bor hver for seg, og du flytter imellom. Du vil at alle skal ha det bra. Og helst vil du ha det bra selv også, men hvordan få til det?

Les mer

DU skal bli hørt når foreldrene dine skilles

Saks og hjerte som er klippet i to (colourox.com)

Når foreldre skilles hender det at de flytter langt fra hverandre. For mange blir det mye reising mye fram og tilbake, og selv om foreldrene bor ganske nær hverandre kan livet bli ganske upraktisk. Fra du har fylt 12 år, skal det legges stor vekt på dine meninger om hvor du vil bo.

Les mer

Når voksne trenger trøst

Mann som gråter (colourbox.com)

Det er ikke lett å vite hvordan man trøster en foreldre da situasjonen som oftest er motsatt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie