Hopp til hovedinnholdet

Familien min og jeg har litt problemer så jeg blir sendt vekk, men jeg vil ikke!

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Familien min. Og jeg har litt problemer hjemme så de sender meg til en plass i 2 dager med en annen familie. Men jeg vill ikke det. de tvinger meg jeg vill være sammen med vennene mine. For jeg har ikke så mange venner. Og hvis jeg sier at jeg ikke skal dit sier de at da ringer de til foreldrene å sier at jeg får ikke ligge over eller besøke vennen min også sier han at han skal fortelle alt til foreldrene pils hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner at du er fortvilet hvis det er slik at du blir sendt bort mot din vilje. Du skriver ikke noe om bakgrunnen for de problemene du og din familie har, og du skriver heller ikke hvorfor mamma og pappa mener at det vil hjelpe å sende deg til en annen familie i noen dager. Men slik jeg forstår det er det uenigheter. Jeg forstår også at du er lei deg fordi du ikke får vært sammen med vennene dine når du må reise bort.

Men når du er under 18 år, er det nok slik at foreldrene dine bestemmer over deg og kan ta avgjørelser på vegne av deg. Dette står i barneloven. Og nå har de altså bestemt at du skal sendes til denne andre familien. Det jeg blir nysgjerrig på, er hva som gjør at foreldrene dine tenker at det er lurt. Hvis vi tar utgangspunkt i at de vil deg vel og at de vil beskytte deg og gi deg god oppdragelse, har de trolig en ide om at du vil ha godt av å reise bort til denne andre familien. At de tenker det vil gi deg en god erfaring eller en god opplevelse. Kan du spørre foreldrene dine om dette, tror du? Hvorfor de tenker at det er en god ide? Selv om det ikke gjør at du blir noe mer enig i avgjørelsen deres, kan det hende at du forstår dem bedre og dermed godtar det de har bestemt, hvis du får svar på hvorfor! 

På samme måte tenker jeg det er viktig at du sier noe om hvorfor du ikke ønsker å dra til denne andre familien. Det du forteller om vennene dine er et godt argument! Finnes det andre argumenter og? Som du ikke har nevnt for foreldrene dine? Du må si alt du tenker på! Føler du deg trygg og godt kjent hos den familien de vil sende deg til? Det er viktig at du gjør, hvis du skal overnatte der. Fortell dem hvordan du tenker om dette, og prøv å si noe om det fra ditt perspektiv, uten at du kjefter på mamma og pappa.  

Jeg håper de vil lytte til deg og at dere finner felles løsninger på problemene i familien. Det er ikke nødvendigvis slik at hvis foreldre og ungdommer krangler, så skal ungdommen sendes vekk. Det finnes mange andre måter å løse problemer på og. Et tips, hvis det å prate sammen ikke hjelper, er at du kan kontakte et familievernkontor. De som jobber der hjelper familier som har det vanskelig til å finne løsninger. Tilbudet er gratis, jeg kan anbefale det! Familievernkontorer finnes over hele landet.

Lykke til!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie