Hopp til hovedinnholdet

Får ikke lov til å ha kjæreste

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei! Eg og kjæresten min har vert sammen i 8 måneder no. I begynnelsen av forholdet vårt så viste ikkje foreldrene våre om dette, men når dei fant det ut blei alt verre. Eg trudde at eg fekk låv til å ha kjæreste, men det var vist ikkje som eg trudde. Faren min er den som er mest i mot dette og han har snakka veldig masse med meg og seier at eg må slå opp med ho, men eg føler eg ikkje kan slå opp med ho når me har vert sammen i 8 måneder og alt er fint mellom oss. Til slutt fekk eg ikkje låv til å ta ho med meg heim så eg fant ein annar måte å vera med ho på og det var å henga i bygda, men faren min likte ikkje det heller. Eg nekta å slå opp med ho. Til slutt tok faren min alle pengane mine og eg får ikkje penga kvar måned som eg pleide å gjere. No er eg lei alt dette å har begynt å få sjølvmordstanker. Eg treng hjelp! Eg veit ikkje Ka eg skal gjere

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er forståelig at du er fortvilet når du ikke får lov til å være sammen med kjæresten din som du har det fint sammen med.

Når jeg leser det du skriver så får jeg inntrykk av at faren din er urimelig mot deg. Men jeg lurer på hva som er grunnen til at faren din mener at det er best at du ikke har kjæreste? Kan du be han forklare deg hva som er grunnen til at han mener det han mener? Eller kan du snakke med faren din om dette? Handler dette om seksualitet, tradisjoner i familien, ære, kultur? Gjelder det alle kjærester eller er det noe spesielt med akkurat hun du er sammen med som faren din er i mot?

Det er foreldrene dine som bestemmer over deg til du er 18 år. Men du har rett til å ha det trygt og godt hjemme. Det å prøve og ha kjæreste og ha egne penger kan være en viktig del av utviklingen din. 

Noen foreldre trenger råd og veiledning av en fagperson som sosialrådgiver, helsesøster eller familieterapeut for å klare å støtte ungdommene sine på en god måte i ungdomsalderen. Du kan gjerne snakke med noen om dette for å høre om noen kan hjelpe deg med å snakke med faren din? Du har lov til å si din mening og du har rett til å bli hørt. Så fortsett gjerne å si i fra til faren din om hvordan du har det og hva du mener. Han har ikke lov til å være skremmende eller slem mot deg selv om han ikke er enig med deg i de valgene du tar.

Du kan også ringe alarmtelefon for barn og unge 116111 og diskutere saken din hvis du vil. Der jobber mennesker som er vant til å snakke med ungdommer som opplever å være i en slik krise som du er i nå. Kanskje de har noen tips som hjelper? Se også vedlagte artikler.

Du kan også oppsøke helsestasjon for ungdom hvis du trenger å snakke med noen som har taushetsplikt. Det at du har selvmordstanker er alvorlig. Det finnes hjelp å få når man opplever at situasjonen er håpløs og vanskelig. Foreldre kan skifte mening selv om de virker veldig bestemte, og det finnes ofte en eller annen løsning selv om situasjonen virker håpløs. Snakk gjerne med kjæresten din om hvordan du har det slik at hun forstår hvordan din situasjon er nå. Så kanskje dere kan finne en løsning slik at du holder ut til faren din har roet seg litt ned og er litt mer forståelsesfull mot deg.

Jeg ønsker deg alt godt videre. Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie