Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater familien min

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg hater familien min. Moren min sier stygge ting om meg og skylder meg for alt sammen. Stefaren min har alltid hatet meg og er ikke engang hyggelig mot meg. Jeg er en veldig kresen på mat så jeg er litt slank. Jeg blir litt sensitiv av temaet. Moren min har alltid brukt det for å manipulere meg og gjøre meg lei meg (siden 2. klasse). Stefaren min gjør det helt samme. De har gjort det i 3 år som har fått meg fra å elske meg selv, kroppen min og være positiv til å hate alt ved meg og være negativ. Jeg har hatt selvmords tanker om det. Det har blitt til at jeg ikke engang klarer å se meg selv i speilet. Lillesøstra mi truer meg og slår meg. Både moren og stefaren min bryr seg ikke. Jeg har ensomhetsfobi som gjør at jeg ofte gråter fordi jeg føler meg alene og at jeg har ingen å stole på. Faren min er også den typen som "erter" kroppen min, fordi jeg spiser lite og han kjefter på meg veldig ofte fordi jeg er ungdom. Jeg har snakket med dette om vennene mine men det hjelper ikke.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke greit at du har det så vanskelig med familien nå. De voksne har ansvaret for at du skal være trygg og ha det bra hjemme. Når man er ungdom kan man oppleve at foreldre ikke forstår og ikke klarer å støtte slik som man trenger å ha det. Det er en del av det å bli selvstendig og løsrive seg og bli selvstendig. Men når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk at det som er vanskelig hjemme hos deg er mer alvorlig. Det er ikke greit at de voksne sier stygge ting til deg og at du opplever at de hater deg. Kanskje moren din og stefaren din trenger hjelp til hvordan de kan være gode voksne for ungdom?

Du kan snakke med helsesøster eller sosiallærer på skolen om du kan få hjelp til å komme i kontakt med barneverntjenesten som jobber med at ungdom skal ha det trygt og godt hjemme. Eller du kan ringe alarmtelefonen for barn og unge. Se vedlagt artikkel.

Hva tror du moren din hadde sagt hvis hun hadde lest det du har skrevet her? Kan du prøve å forklare henne hvordan du har det? Eller blir det enda verre da? 

Du bør uansett snakke med noen voksne. Det at du har hatt selvmordstanker forteller meg at dette er veldig alvorlig. Du bør få hjelp fra noen slik at du slipper å ha det så vanskelig i ungdomstiden som også skal være en fin tid. Se også vedlagte artikler. Kanskje du finner noen tips der som passer for deg.

Lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Truer en annen med vold

Gutt truet med bank (colourbox.com)

Jeg blir plaget av noen i nabolaget, og er lei av å høre dem snakke dritt om meg. Jeg ropte til den ene at jeg skal få med noen kompiser og knekke fingra på ham for å lære ham å holde kjeft. Er det ulovlig å si?

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie