Hopp til hovedinnholdet

Jeg er livredd for at det skal skje noe med søsteren min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg har ei stesøter som dater ein 21 år gammel fyr og ho er 16 år. Eg veit eg ikkje har noko med kem ho dater. Ho sei han hjelper bare ho ut. Men eg veit ikkje kor ut betyr meiner ho ut med å teste ting så ho aldri har prøvd? Fyren ho dater har ikkje noko godt rykte på seg og er ein av dei typane ein skal holde seg vekke fra. Eg veit ikkje heilt kva typen han er fordi stesøteren min bur oppe i Førde og eg bur i Bergen. Eg har sett litt på instagrammen hans og der er det bilder av stesøteren min når han holder ho på rumpa mens dei ligger i senga, Stesøsteren min nekter å snakke med meg, mammaen min, faren sin eller søsteren sin. Eg veit ikkje om har fortalt det til more si fordi eg snakker ikkje med ho fordi ho gjordt masse slemt mot meg og min familie. Kva skal eg gjøre med dette? Eg e livredd for at stesøteren min skal bli voldtatt eller skal bli press til noko ho ikkje vil. Håper på kjapt svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du bryr deg og tar kontakt med Ung.no fordi du er opptatt av at det ikke skal skje noe med søsteren din.

Det er som du skriver vanskelig å gjøre noe med hvem søsken dater. Hva hun mener med at han "hjelper henne ut" er vanskelig å svare på. Kan du spørre henne om hva hun mener med det?

Det at hun nekter å snakke med deg og andre i familien gjør det kanskje enda vanskeligere å hjelpe til. Du kan ringe helsesøster på skolen hennes eller barneverntjenesten i den kommunen hun bor i, hvis du tenker at hun ikke har det godt nok hjemme. Men det viktigste er kanskje at hun skjønner at du bryr deg og at du gjerne vil ha kontakt. Ta kontakt igjen selv om hun avviser deg. Si gjerne i fra hvis hun sårer deg, men prøv samtidig å vis at du bryr deg om henne. Prøv å vær snill mot henne og vis henne at du bryr deg. Prøv å være først og fremst venn og søster. Hvis hun blir trygg på deg og får tillit til deg får dere kanskje god kontakt selv om andre i familien ikke har god kontakt med henne. Hva kan du eventuelt gjøre for at hun skal stole på deg? Kan du si til henne at hun alltid kan ta kontakt med deg om det er noe?

Hun er så stor nå at hun må ta mye ansvar for de valgene hun tar selv. Hvis hun opplever noe vanskelig så kan det uansett være godt å ha en søster som bryr seg. Du vil ikke kunne beskytte henne mot alle vanskelige ting som skjer med henne i livet. Men du kan være dere for henne når hun trenger det hvis hun vil ta i mot det du har å gi. 

Fortsett å bry deg og lykke til videre. Se også vedlagte artikler.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie