Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å sjekke mobilen min hver dag?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er på 16 år gammel og er innvandrer har i Norge, jeg har vært 2 år i Norge. Så jeg har lys å spørre om> har familien min lov til å ta mobilen min hver kveld kl 21:30?? og har de løv til å se gjennom hele mobilen min liksom på sosiale medier og hva jeg har brukt mobilen min om dagen, hver dag!?. Jeg er redd når jeg snakker med nære vennene mine på sosiale medier fordi de ser gjennom alt og leser og hvis de ikke likte det så snakker de mye til meg de blir så sint og hvil ikke snakke med meg på 1 uke. Jeg synes ikke det er greit å ta mobilen min om kvelden og at de ser meldingene mine uten grunn. Men e det vanlig i Norge å gjøre det her til barna? Hva skal jeg gjøre????? Jeg håper dere forstår min norsk , og jeg for gode svar Eller en løsning til det.

Besvart 18.03.2019 18:46
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du lurer på dette og ønsker å vite hva som er lovlig i Norge. Sosiale medier er viktig for å kommunisere med venner og opprettholde vennskapet.

I FNs barnekonvensjon, nr 16, som vi følger i Norge, står det at barn har rett til et privatliv og at barn ikke skal utsettes for ulovlig eller vilkårlig innblanding. Det betyr at foreldre skal respektere barnas privatliv og at de normalt ikke skal overvåke barna sine, for eksempel ved at de sjekker telefonloggen eller meldingene deres.

Ofte, når foreldre kontrollerer barna sine, ved å sjekke meldinger, sosiale medier og liknende, gjør de det gjerne fordi de vil passe på dem. Foreldre blir lett bekymra fordi de er så glade i barna sine! Og så er det jo gjerne slik at jo eldre barna blir - jo mindre forteller de om hva de driver med i livet utenom hjemmet. Mange foreldre kan bli nysgjerrige bare fordi de bryr seg om hva barna gjør. Så for å minimere dine foreldres bekymring og/eller nysgjerrighet, kan du passe på å fortelle dem litt om hva du driver med om dagen, når du er ute med venner og er utenfor deres "radar". Du trenger ikke si alt eller dele private ting, men litt informasjon vil kanskje roe dem ned og få dem til å slutte å sjekke meldinger og sosiale medier?

Dersom foreldre har en reell bekymring for barna sine, vil de begrunne at de sjekker meldingene til barna pga denne bekymringen. En slik bekymring kan handle om at barna ikke kommer hjem som avtalt eller forventet, at foreldrene ikke vet hvem barna er sammen med når de er ute, eller at barna ikke svarer på oppringinger eller meldinger.  En alvorlig bekymring kan også handle om at de har grunn til å tro at barna har uheldige interesser, som rusmidler, tyveri, vold eller andre kriminelle forhold. I så fall handler det om at foreldre tar ansvar ved å kontrollere barnet, slik at barnet kan hjelpes inn på bedre spor. For det er nemlig også noe foreldre har plikt til, frem til barnet fyller 18 år. Det står i en annen lov, som heter barneloven. Les den gjerne sammen med foreldrene dine. 

Et annet tips jeg har til deg er at du og foreldrene dine sammen leser om personvern på en kjempefin nettside som datatilsynet har laget. Den heter dubestemmer.no. Der finner du både tips til foreldre og en del etiske og moralske utfordringer dere kan ta stilling til og diskutere sammen. Det er mange meninger om det å overvåke/kontrollere barn via mobilen. Det er ingen fasit på hva som er riktig for hver enkelt familie, men hovedregelen bør være at den løsningen man velger er noe som føles OK for alle parter, og at det ikke går utover privatlivet til barna.

Håper at dette var til hjelp og ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til :-)

Hilsen Helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer

Hvilke plikter har foreldrene dine overfor deg?

Gutt flytter hjemmefra (colourbox.com)

Ulike lover sier noe om hvilke plikter foreldre har overfor barn og hvilke rettigheter ungdom har overfor foreldre. Les mer om noen av de viktigste for deg!

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Dine mobiltelefonrettigheter

Mobiltelefon og rettigheter

Hva gjør du om mobiltelefonen din slutter å virke, plutselig skrur seg av eller sletter kontaktene dine? Her er dine mobiltelefonrettigheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie