Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at foreldrene mine elsker broren min mer enn meg

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg føler foreldrene mine elsker broen min mer en meg. F. Eks når jeg var 8 år begynnte jeg og gjøre husarbeid. Han er 11 år nå og trenger knapt ikke røre en finger selv. Jeg har og opplevd at han får dyre og kule klær hele tiden. Mens jeg bare har sånn 3 bukser. Jeg mener det ikke bokstavelig talt men alle de andre er enten glittrene eller ting jeg aldri ville ha sett meg sjøl gå i. Hver gang jeg prøver og si noe om dette blir de bare så sure og irriterte og svarer som oftest. Du har nokk av klær, han er for liten til husarbeid eller at jeg må sjerpe meg han er tråsalt 3 år mindre en meg. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 16.05.2019 09:06
 

Svar
Hei

Jeg forstår at det er vondt å gå rundt å lure på om foreldrene dine elsker broren din mer enn deg, og at de sier og gjør ting som du opplever som forskjellsbehandling. Jeg tror i utgangspunktet at foreldre elsker alle barna sine like mye og at de ønsker at barna sine skal ha det bra. Men i perioder skjønner ikke foreldre hva barna trenger og hva de kan forvente av dem. Et godt eksempel på dette er det du forteller om: foreldrene dine behandler broren din mye mer skånsomt enn deg og gir han mindre arbeidsoppgaver enn det du fikk på samme alder. Så begrunner de det med at han er så liten og at du er stor og må "skjerpe deg". Da kan det føles som at de er mer opptatt av hva han trenger enn hva du trenger!

Men det er som sagt ikke sikkert at de mener det slik. Mange foreldre tror at jo eldre ungdommen deres blir, jo mindre trenger de dem og jo mer kan de klare seg selv. Tror du foreldrene dine tenker sånn om deg? Krever de mer av deg enn du syns er rimelig? Kanskje tenker de at broren din trenger dem mer og at du ser ut til å klare deg bra selv. Kanskje ser de at du får til mye hjemme og at du er en super ressurs å ha i husarbeidet. Det kan være godt ment å be deg mye om hjelp men for deg blir det kanskje et uttrykk for at de bryr seg mindre? Og det er jo ikke en god følelse! Ungdommer gir kanskje ikke så tydelig uttrykk for det de vil og ikke vil. Likevel ønsker ungdommer som regel foreldres oppmerksomhet og støtte. Tror du foreldrene dine vet at du savner å føle deg elsket av dem?

Du spør hva du kan gjøre med dette. Mitt beste råd er at du forteller dem mer om hvordan det som skjer får deg til å føle deg!

Det er lurt at du spør om dere kan avtale en prat, altså at dere bestemmer dere for en tid der dere skal snakke sammen. Kanskje er det best når broren din ikke er der. Helst et tidspunkt det er ro, dere har god tid, og det ikke allerede er krangling. Enten i bilen, eller kanskje på kvelden etter leggetid for lillebror. Så syns jeg at du skal forsøke å fortelle mamma og pappa hva det er du opplever at skjer og hvorfor det gjør deg lei deg. Dette er viktig. Forsøk å snakke om det fra ditt perspektiv! Du trenger ikke anklage dem for å ikke være rettferdige foreldre, eller for at de elsker broren din mer enn deg. Du kan heller prøve å si at du føler deg oversett og mindre verdsatt når de gir broren din ting og ikke deg. Prøv gjerne å være litt konkret. Hva er det du kunne tenke deg mer av som ikke foreldrene dine gjør nå? Er det bare det å få mer klær som ville hjelpe? Eller er det også noe annet du ønsker for å kjenne deg mer elsket? Mer tid til å prate? Hjelp med lekser? Finne på aktiviteter? En prat på sengekanten? Mer trøst? Osv. Hva tror du vil gi deg det du savner?

Hvis du syns det er vanskelig å starte en slik samtale kan du for eksempel vise dem svaret mitt til deg her, og dere kan snakke ut ifra det. Ikke vær redd for å være åpen om vanskelige følelser, det er helt vanlig og noe de fleste foreldre blir glade for å høre om fra barna sine! Vanskelige følelser er like naturlig og viktig som gode følelser. Jeg håper du vil erfare at dette er positivt og at de i alle fall da hører på deg uten at det blir krangling. 

Jeg ønsker deg lykke til! Les gjerne de artiklene jeg har lagt ved under. De handler om noe av det du tar opp og kan gi deg flere tips i forkant av at du prater med dem. 

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie