Hopp til hovedinnholdet

Føler meg ensom hjemme

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei ung. Foreldrene mine er ingen dårlige mennesker. De er noen helt vanlige foreldre som elsker barna sine og vil der beste. Men over tid har ting endra seg. Jeg skjønner jo det, siden jeg og søstrene mine har blitt eldre....Eldste man bor i Tyskland, mellomste går andre året på VG2 også er hun ganske mye ute med venner. Men jeg bryr meg ikke så mye om de to, siden vi har ikke så nært forhold og jeg har vennet meg til at de er borte. Jeg er glad i dem så ikke tolk dette feil ahha. Men det jeg skulle si... etter et år som arbeidsledig fikk pappa endelig jobb, men han jobber da til veldig sent 10-20. Så han ekke hjemme før 20. Også er ikke mamma hjemme før sånn 19 tiden. Men når hu først er hjemme så jobber hun bare. Hu kan ikke bli forstyrret i det hele tatt. Jeg skjønner lider, for hun har en ganske vanskelig jobb. Men de er så mye borte at jeg føler meg lei meg, litt ensom. Når vi først snakker så bli de lett sure på meg. Prøver virkelig at det ikke skal være sånn, men de bryr seg ik

Besvart 16.05.2019 10:18
 

Svar
Hei

Dette høres vanskelig ut for deg. Når du beskriver hvor mye foreldrene dine jobber og hvor lite kontakt dere har i hverdagen skjønner jeg godt at du føler deg alene i familien din. Det å være ensom i sin egen familie kan være veldig vondt - fordi familien er et sted der man egentlig skal finne et fellesskap. Man skal få støtte og omsorg, man skal føle seg "sett", man skal føle seg viktig, og aller mest skal man føle seg trygg. Hvis det ikke er slik for deg nå og ting ikke blir bedre er det viktig at du sier ifra!

Du skriver at du har pratet med foreldrene dine men at de stort sett bare blir sure. Jeg vil anbefale deg å forsøke å snakke med foreldrene dine om dette en gang til. Inviter dem til en prat som dere har avtalt, en prat som gjerne finner sted når det er "fredstid" og det i utgangspunktet ikke er surhet og krangling. Sørg for at foreldrene dine ikke skal jobbe akkurat da dere skal prate ved å understreke til dem at du vil snakke med dem om noe som er viktig for deg og at du trenger at de hører nøye etter det du vil si. 

I samtalen er det lurt å ha fokus på løsninger! Si til mamma og pappa- ikke bare hva som er galt, men også hvordan du skulle ønske det var istedenfor. Og si noe om hvordan DU føler deg hjemme sammen med dem. For eksempel kan du si noe slik som "Mamma og pappa, i det siste har jeg følt meg veldig ensom hjemme. Jeg forstår at dere må jobbe mye men jeg savner å ha kontakt med dere. Det at dere bruker lite tid sammen med meg sårer meg mer enn kanskje dere forstår. Jeg skulle ønske at dere ga meg mer oppmerksomhet og at vi kunne gjøre ting sammen på kveldene. Jeg vil at dere skal spørre mer hvordan jeg har det, for jeg savner den oppmerksomheten. Selv om jeg er stor nå så trenger jeg dere". 

Du trenger selvsagt ikke bruke mine ord, du må finne dine egne! Men jeg håper du forstår poenget mitt. Si noe om dine følelser og hva du ønsker skal være annerledes! Dette krever at du nok forbereder deg litt, tenker nøye igjennom hvordan kontakten mellom dere kunne blitt bedre. Kanskje kan du skrive et brev til mamma og pappa hvis det blir for vanskelig å si det rett ut? Eller vise dem svaret her fra meg? Hvis du kan huske tilbake på noen opplevelser du har hatt med dem som har vært fine, og bruke disse som utgangspunkt for å få øye på noe du vil ha mer av, kan det også være nyttig tror jeg.

Det er ikke alle foreldre som skjønner at ungdommen deres fortsatt trenger dem. Jo eldre ungdommen blir, jo mer er de ute med venner, klarer seg selv og ber om mindre oppmerksomhet. Men de fleste ungdommer liker allikevel  godt at foreldrene tar kontakt, spør og snakker med dem. Minn dine foreldre på at du vil ha dem mer i livet ditt! Kanskje blir du overrasket over hvor glade de blir for å høre deg si det. 

Jeg håper mamma og pappa vil lytte til deg og ta i mot deg på en god måte om du er så modig at du tør å fortelle dem om følelsene dine og hva du vil ha mer av! Lykke til - jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Familie
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om familie