Hopp til hovedinnholdet

Jente, 16, sliter med familieforhold

Still spørsmål
account_circle

SPØRSMÅL

Hei! OK, så.. Mamma har hatt mange "aggresjonsanfall" i det siste, altså hun klikker mye, spesielt når det kun er hun og meg sammen i samme rom. Vi har en far som er i 60-årene, han har nå satt i gang et prosjekt som han begynte med for lenge siden – nemlig å bygge ut huset. Mildt sagt, så er det MYE rot ute i hagen, vi har et lite hus på 100 kvadrat – og vi har alt for mange møbler og liten plass. Også blir det fort rotete hjemme. Ikke før til våren vil huset bli utbygget ferdig. Mamma har hatt problemer med å takle at det alltid er hun som gjør ryddingen i huset, men der tar hun feil. Ja, vi har ikke en liste over hvem som gjør hva – men jeg og søsteren min får heller ikke fast ukelønn. Kun til busskort eller om det er krise en dag/helg. Også får hun sånne anfall, spesielt i det siste – hvor hun klikker over at ingen hjelper til hjemme. Problemer er at jeg svarer akkurat slik: “Mamma, dette rotet i dette huset er ikke mitt. Det eneste rotet jeg har, er på rommet mitt, og det er sjeldent det er rotete. Jeg vasker gjerne stua og kjøkkenet, men da MÅ det være ryddig. Å, ja – kanskje det ikke er akkurat DU som roter, det er kanskje søsteren min eller pappa, men det er slitsomt å høre på dag etter dag at det er JEG aldri gjør noe i huset når søsteren min og pappa som er de som roter og at det er JEG som må rydde etter dem.” Makes this NO sense? At jeg ikke vil rydde deres rot – pappa og lillesøsteren min rydder aldri, for de er aldri inne eller hjemme. Jeg spør jo sjeldent om penger, men når jeg konfronterer dette til mamma blir hun kjempesint og sier at jeg er lat, jeg får ikke busspenger og jeg får ikke bruke datamaskinen i huset. Dette er skolens PC jeg bruker nå. Jeg vet at mamma blir oppgitt og lei seg over kaoset som er hjemme, men hun setter meg aldri i gang, liksom. Hun ber noen ganger søsteren min plukke opp klærne sine på badet, og det er seriøst ALT hun ber søsteren min om – men når jeg ser meg omkring er det KUN rotet til de andre i huset jeg er omringet av! Og det irriterer meg at jeg til uken da må GÅ til skolen fordi JEG ikke rydder rotet de ANDRE spredte rundt i huset! Hvorfor er det så viktig - og hvorfor lar mamma sinnet hennes gå utover meg? Er JEG lat fordi de andre er mer late? Er jeg en dårlig datter fordi pappa bruker stuen som klesskap? Det sårer meg at mamma begynner å true med at hun skal flytte fra oss hvis vi roter så mye, men jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Pappa hører ikke på meg og søsteren min gidder ikke. Jeg vil heller ikke rydde etter alle de som roter i huset, for jeg sier strengt ærlig talt at: OK, greit. Ja, da får mamma bare flytte ut om det er det hun vil, men da er det ikke min feil. For jeg vil heller at hun drar, enn at jeg er familiens "late slave". Hva gjør jeg nå?

SVAR

Besvart 11.12.2012 14:31:44
Jeg synes også du bør lese:
attach_file

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Synes du foreldrene dine er for strenge, at dere krangler for mye, eller at du bør få bestemme mer? Her er noen tips til deg.

 

Les mer
attach_file

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere?

 

Les mer
attach_file

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Vi gir deg ti tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

 

Les mer
account_circle