Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål og svar

Her kan du søke i tidligere stilte spørsmål og svar på ung.no. Da får du svar med en gang. Hvis du ikke finner svar på det du lurer på, kan du stille oss et spørsmål.

Mobiltelefon med Ung.no

Oversikt over gode hjelpetjenester

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

 • arrow_drop_down_circle  Noen å snakke med nå
  link
  Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

  Noen barn og unge opplever omsorgssvikt, overgrep, vold og mobbing. Opplever du det selv eller kjenner du noen som gjør det? Da kan du chatte med eller ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Der vil de hjelpe deg! Både chat og telefon er døgnåpen, og du velger selv om du vil være anonym. Du kan også sende sms til 417 16 111 eller mail: alarm@116111.no

   

  link
  Kirkens SOS

  Kirkens SOS har døgnåpen telefon 22 40 00 40 hvor du møter et lyttende medmenneske når du er i krise. Kirkens SOS har også en meldingstjeneste der du får svar innen 24 timer og en chattetjenesten. Alt er anonymt, og alle er velkomne.

   

  link
  Kors på halsen

  Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen om det DU er opptatt av, helt anonymt og gratis. Du kan chatte eller ringe på telefon 800 333 21. Du kan også delta i et forum hvor ungdom støtter hverandre eller sende e-post. Alle henvendelser besvares av frivillige med god opplæring i å lytte, støtte og snakke med barn og ungdom. Chatten og telefonen er åpen mandag til søndag 14:00 - 22:00, og drives av Røde kors.

   

  link
  Mental helse ungdom

  Mental Helse Ungdoms Hjelpechat er for unge voksne, i alderen 18-35 år. Du kan snakke med en frivillig, helt anonymt. Ingen problemer er for små og du kan få snakke om det du vil.

   

  link
  Mental helses hjelpetelefon

  Om du trenger å snakke med noen om livets utfordringer, kan du ta kontakt med Hjelpetelefonen. Du kan ringe gratis nummer 116 123 for å snakke med ansatte om enklere eller vanskeligere tema.

  Telefonen er åpen hele døgnet, hver dag hele uka.

   

  link
  Sidetmedord.no (chat)

  Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv eller chatt med Sidetmedord.no eller del din historie med andre i samme situasjon som deg selv. Chatten er åpen alle dager i uka, fra 08:00 - 23:00.

  Sidetmedord.no drives av Mental helse.

   

  link
  SnakkOmPsyken.no

  Alle kan streve med vonde tanker og følelser inni mellom. Da er det viktig å dele det med noen. De fleste som kontakter Snakkompsyken.no har til felles at de har det vanskelig, noen ganger uten å vite hvorfor. Tjenesten drives av Blå kors.

   

  link
  Studenttelefonen

  Studenttelefonen fra Mental Helse er et gratis og anonymt lavterskeltibud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. De som svarer har god kjennskap til studentlivet, og vi har taushetsplikt. Telefon og chat er åpen alle dager fra kl. 17.00–07.00 (også i helger og høytider). Tlf: 116 123 (tast 3).

   

  link
  Støttesenter for kriminalitetsutsatte

  Politiets støttesenter for kriminalitetsutsatte kan hjelpe deg som har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep eller krenkelser av din personlige frihet.

  Du kan få hjelp med informasjon og veiledning om det å anmelde, støtte hele veien fra politianmeldelse til saken er avgjort, vitnestøtte før, under og etter en eventuell rettssak. Du kan også få hjelp til å søke voldsoffererstatning.

  Ta kontakt på telefon 800 40 008.

   

  link
  Vold- og overgrepslinjen 116 006

  Vold- og overgrepslinjen 116 006 er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Tjenesten er åpen døgnet rundt og du kan ringe uansett hvor du bor i Norge. Du er anonym og tjenesten er gratis. De som svarer hjelpelinjen jobber daglig med slike spørsmål og har erfaring fra møter med personer som utsettes for vold og overgrep.

   

 • arrow_drop_down_circle  Arbeid/jobb
  link
  Arbeidslivstelefonen

  Her kan du snakke om alle psykiske og fysiske problemer knyttet til arbeidslivet, og få svar på spørsmål om lover og rettigheter du har som arbeidstaker. Kontakt Arbeidslivstelefonen ved å ringe 225 66 700, sende epost til kontakt@arbeidslivstelefonen.no eller chatte fra nettsiden.

   

  link
  Arbeidstilsynet

  Mangel på arbeidskontrakt, ikke utbetalt lønn, dårlige arbeidsforhold? Ta kontakt med Arbeidstilsynet på telefon 815 48 222 eller e-post. Åpen telefonlinje alle hverdager. I tillegg svarer Arbeidstilsynet på spørsmål du sender inn på ung.no/oss.

   

  link
  LOs sommerpatrulje

  Har du fått deg sommerjobb, men møter på problemer? LOs sommerpatrulje kan du nå på telefon 8100 1999 fra 15. mai til midten av august. Du kan også sende sms SP til 2030.

   

  link
  Rettighetstelefonen

  Ring frivillige jusstudenter på 21 45 60 07 for informasjon om hvilke rettigheter du har i kontakt med kommunale tilbud, fastlege, sykehus, BUP, avtalepsykologi, NAV, utdanning, arbeidsliv og mer. Sjekk også rettighetstelefonen.no.

   

 • arrow_drop_down_circle  Avhengighet (alkohol, rus, tobakk, spill)
  link
  Giftinormasjonen

  Trenger du hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare? Tjenesten Giftinformajonen er en døgnåpen telefon du kan ringe til på 22 59 13 00. Tjenesten drives av helsenorge.no.

   

  link
  Hjelpelinjen for spilleavhengige

  Hjelpelinjen for spilleavhengige gir råd og hjelp om du eller en i familien har et problem med pengespill eller dataspill. Du kan ta kontakt med hjelpelinjen for spillavhengige på chat (hverdager 11.00-15.00), telefon 800 800 40 (hverdager 09.00 – 18.00) eller e-post: post@hjelpelinjen.no (hverdager 09.00-15.30).

   

  link
  Pårørendesenteret

  Har du søsken, foreldre, kjæreste eller en venn som er fysisk eller psykisk syk, kan du få råd og veiledning hos Pårørendesenteret. Ta kontakt via chat eller ringe på 90 90 48 48.

   

  link
  RUStelefonen (chat)

  Kontakt RUStelefonen hvis du lurer på noe om rus! Ta kontakt om det gjelder deg selv, vennen din, familie, kjæresten din, eller om du bare er nysgjerrig. Våre veiledere gir deg informasjon om rusmidler, rusbruk og hvor du kan få hjelp. Du er anonym når du chatter med RUStelefonen.

   

  link
  Slutta-appen

  Last ned Slutta appen for å få hjelp til snus- og røykeslutt. Den er gratis og laget av Helsedirektoratet. På slutta.no kan du finne råd og informasjon om tobakk. På facebooksiden Slutta - din røykeslutt møter du andre som også slutter å røyke. Instagramkontoen @slutta_snus handler om å slutte med snus.

   

 • arrow_drop_down_circle  Foreldre i fengsel
  link
  For fangers pårørende

  For Fangers Pårørende (FFP) er en organisasjon for familie og venner til noen som sitter i varetekt, fengsel eller som gjennomfører straff i samfunn (for eksempel fotlenkesoning).


  De tilbyr samtaler og rådgivning til pårørende på telefon, chat, e-post og videosamtaler. De tilbyr også samtaler, rådgivning, treff og aktiviteter til pårørende ved våre lokalkontor i Oslo og Trondheim.


  FFP har god kunnskap om kriminalomsorgen, fengsler, lover og regler, og om rettigheter og muligheter for pårørende.


  Tlf: 22 11 41 30

  Chat: Tilgjengelig på chat mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra kl. 9-16 og torsdager kl. 9-20.

  Epost: post@ffp.no

   

  link
  Kirkens Bymisjon

  Kirkens Bymisjon har et chattilbud for deg som har en mamma eller pappa som skal eller er i fengsel. Kanskje lurer du på hvordan det ser ut i et fengsel? Lurer du på hvordan moren eller faren din har det? Hvordan er det å dra på besøk til noen i fengsel, eller hvordan kan du snakke med noen i familien eller venner om det som er vanskelig?

  De som betjener chatten er vant til å snakke med og møte barn og unge som har eller har hatt en mamma eller pappa i fengsel. Mange jobber i følgetjenesten og er ofte med barn på besøk i fengsler. Chatten er åpen onsdag og fredag mellom 15:00- 22:00. Du kan være helt anonym og de du snakker med har mye kompetanse om hvordan det kan være å ha en forelder i fengsel.

   

 • arrow_drop_down_circle  Førerkort
  link
  Statens Vegvesen

  Har du spørsmål om førerkort, teoriprøven eller trafikkregler får du gode svar ved å ringe Statens vegvesen på telefon 22 07 30 00, eller en kjøreskole der du bor.

   

 • arrow_drop_down_circle  Gravid
  link
  Amathea

  Dersom du er gravid og usikker på hva du skal gjøre, eller ønsker å snakke med noen før eller etter abort, kan du ta kontakt med rådgivningstjenesten Amathea. Kontakt veilederne på telefon 815 32 005 eller på chat. Gutter er også velkomne til å snakke om mulig farskap.

   

  link
  Fastlege

  Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege og ta kontakt der ved spørsmål om fysisk og psykisk helse.

   

  link
  Helsestasjon for ungdom

  Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun/han er vant til å gi råd om det som kan være litt vanskelig å snakke om. I tillegg til sex, kropp og helse, kan du også prate med helsesykepleier om problemer hjemme, mobbing, vennskap og trivsel.Helsesykepleieren har taushetsplikt og kan gi resept på prevensjon hvis du er over 16 år.

   

 • arrow_drop_down_circle  Kriminalitet og lovbrudd
  link
  Konfliktrådet

  Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd nederst på siden.

   

  link
  Rettighetstelefonen

  Ring frivillige jusstudenter på 21 45 60 07 for informasjon om hvilke rettigheter du har i kontakt med kommunale tilbud, fastlege, sykehus, BUP, avtalepsykologi, NAV, utdanning, arbeidsliv og mer. Sjekk også rettighetstelefonen.no.

   

 • arrow_drop_down_circle  Kropp, helse og seksualitet
  link
  Diabeteslinjen (chat)

  Lurer du på noe om diabetes ("sukkersyke") kan du få svar av veiledere og helsepersonell på chat og telefon 815 21 948 (kl. 10:00-16:00) eller sende inn et spørsmål på Diabeteslinjen.

   

  link
  Dopingkontakten

  Dopingkontakten er en tjeneste du kan prate med anonymt dersom du kunne tenke deg å bruke midler for å gå ned i vekt, få økt muskelmasse eller mer energi. Vi har faginformasjon om hva pillene inneholder, og vi kan mye om helse og trening.

   

  link
  Fastlege

  Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege og ta kontakt der ved spørsmål om fysisk og psykisk helse.

   

  link
  Giftinormasjonen

  Trenger du hjelp og råd ved akutte forgiftninger og forgiftningsfare? Tjenesten Giftinformajonen er en døgnåpen telefon du kan ringe til på 22 59 13 00. Tjenesten drives av helsenorge.no.

   

  link
  Helsestasjon for ungdom

  Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun/han er vant til å gi råd om det som kan være litt vanskelig å snakke om. I tillegg til sex, kropp og helse, kan du også prate med helsesykepleier om problemer hjemme, mobbing, vennskap og trivsel.Helsesykepleieren har taushetsplikt og kan gi resept på prevensjon hvis du er over 16 år.

   

  link
  ichatten.no

  Er du usikker på egen kjønnsidentitet? Ønsker du å utforske de ulike måtene å være kjønn på? Trenger du hjelp til å finne støtte og behandling? På ichatten.no kan både barn, unge, foresatte og helsepersonell chatte med helsepersonell. Chatten er åpen mandag- torsdag 17:00-20.00.

   

  link
  Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL)

  Chat for ungdom som selv er syke eller som er pårørende. Du møter fagfolk som svarer på spørsmål om hjerte-, kar- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

   

  link
  Legevakt

  Uansett hvor du er i Norge og trenger legehjelp raskt, kan du ringe det nasjonale legevaktnummeret 116 117. Da vil du komme i kontakt med den legevakten som er nærmest der du ringer fra.

  Er det en akutt og livstruende situasjon, må du ringe nødnummer 113

   

  link
  Pårørendesenteret

  Har du søsken, foreldre, kjæreste eller en venn som er fysisk eller psykisk syk, kan du få råd og veiledning hos Pårørendesenteret. Ta kontakt via chat eller ringe på 90 90 48 48.

   

  link
  Rettighetstelefonen

  Ring frivillige jusstudenter på 21 45 60 07 for informasjon om hvilke rettigheter du har i kontakt med kommunale tilbud, fastlege, sykehus, BUP, avtalepsykologi, NAV, utdanning, arbeidsliv og mer. Sjekk også rettighetstelefonen.no.

   

  link
  Sex og samfunn (chat)

  På Sex og samfunns chat kan du ta opp spørsmål som handler om seksualitet og seksuell helse. De som sitter på chatten er helsepersonell, og du kan være trygg på at du får gode faglige svar basert på forskning. Du er anonym på chatten og de du chatter med har taushetsplikt. Se chattens åpningstider her

   

  link
  Studenter spør

  Studenter spør er en spørsmål- og svartjeneste fra SiO Helse. I Studenter spør kan du lese andres spørsmål om egen helse, for kanskje er det noen andre som har lurt på akkurat det samme som deg. Du kan også stille dine egne spørsmål. SiO Helses fagpersoner som psykologer, rådgivere, leger, fysioterapeuter, tannleger og helsesykepleiere svarer på spørsmålene dine.

   

  link
  Ungdomstelefonen

  Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms telefon-, melding- og chattetjeneste. Tilbudet er til deg som trenger noen å snakke med om forelskelse, seksualitet, kjønn og identitet, aktivitetstilbud eller sikrere sex.

   

  link
  Unge funksjonshemmede

  Har du en funksjonshemming eller kronisk sykdom, finnes det en interesseorganisasjon eller et forbund der du kan melde deg inn i, ta kontakt med eller med nyttig informasjon for deg. Unge funksjonshemmede har samlet 37 ulike organisasjoner, klikk deg inn her for en oversikt.

   

  link
  Youchat

  Chat anonymt om det du har på hjertet - med unge skeive frivillige.

  En anonym chat for unge skeive og ungdom som er usikker på sin legning.

   

 • arrow_drop_down_circle  Mobbing
  link
  Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

  Noen barn og unge opplever omsorgssvikt, overgrep, vold og mobbing. Opplever du det selv eller kjenner du noen som gjør det? Da kan du chatte med eller ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Der vil de hjelpe deg! Både chat og telefon er døgnåpen, og du velger selv om du vil være anonym. Du kan også sende sms til 417 16 111 eller mail: alarm@116111.no

   

  link
  Barneombudet

  Alle barn og unge kan ta kontakt med Barneombudet. De kan svare på spørsmål om rettigheter og gi deg råd og tips. Det kan være spørsmål om skole, familien din, barnevern, helse, asylbarn sine rettigheter eller andre tema. De kan også gi deg informasjon om andre som kan hjelpe deg.

   

  link
  Kors på halsen

  Hos Kors på halsen får du snakke med en voksen om det DU er opptatt av, helt anonymt og gratis. Du kan chatte eller ringe på telefon 800 333 21. Du kan også delta i et forum hvor ungdom støtter hverandre eller sende e-post. Alle henvendelser besvares av frivillige med god opplæring i å lytte, støtte og snakke med barn og ungdom. Chatten og telefonen er åpen mandag til søndag 14:00 - 22:00, og drives av Røde kors.

   

  link
  Sidetmedord.no (chat)

  Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv eller chatt med Sidetmedord.no eller del din historie med andre i samme situasjon som deg selv. Chatten er åpen alle dager i uka, fra 08:00 - 23:00.

  Sidetmedord.no drives av Mental helse.

   

  link
  Snakk om mobbing (chat)

  Snakk om mobbing kan du chatte helt anonymt med en voksen du kan stole på. Det er fagpersoner som svarer på spørsmål.Tjenesten drives av Blå Kors.

   

 • arrow_drop_down_circle  Rus og psykisk sykdom i familien
  link
  BaRsnakk (Barn av rusmisbrukere)

  BaRsnakk.no er en chattetjeneste for deg som har en mor eller en far (eller andre du bryr deg om) med rusproblemer. Du er anonym når du chatter på BARsnakk. De frivillige som jobber der sitter klare for å prate med deg.

   

  link
  Ivareta

  Hos Ivareta.no får du snakke med andre som vet hvordan det er å ha en forelder eller et søsken som ruser seg. Pårørendetelefon 800 40 567 er åpen hverdager 09:00-15:00.

   

  link
  Pårørendesenteret

  Har du søsken, foreldre, kjæreste eller en venn som er fysisk eller psykisk syk, kan du få råd og veiledning hos Pårørendesenteret. Ta kontakt via chat eller ringe på 90 90 48 48.

   

  link
  RUStelefonen (chat)

  Kontakt RUStelefonen hvis du lurer på noe om rus! Ta kontakt om det gjelder deg selv, vennen din, familie, kjæresten din, eller om du bare er nysgjerrig. Våre veiledere gir deg informasjon om rusmidler, rusbruk og hvor du kan få hjelp. Du er anonym når du chatter med RUStelefonen.

   

  link
  Unge LEVE

  Har en du kjenner tatt sitt eget liv? Har en du kjenner tatt sitt eget liv? Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE.no) har en ungdomsorganisasjon hvor du kan få gode råd og møte andre som har opplevd lignende sorg.

   

 • arrow_drop_down_circle  Seksuelle overgrep
  link
  Dixi

  DIXI Dixi gir informasjon og støtte etter seksuelt overgrep. Familie og venner til den som har blitt utsatt for overgrep kan også få råd. Ring 22 44 40 50 eller Mobil: 930 58 070.

   

  link
  Hjelpetelefonen for seksuelt misbrukte

  Ring døgnåpen telefon 800 57 000 for hjelp om du har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Du kan ringe gratis og anonymt. Les mer hfsm.no.

   

  link
  Overgrepsmottak

  Har du vært utsatt for voldtekt eller et annet seksuelt overgrep? Kontakt overgrepsmottaket nærmest deg. Finn ditt nærmeste mottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud" til venstre.)Bor du langt fra et mottak, dra til nærmeste legevakt eller ring dem på 116 117. Ta kontakt så snart som mulig. For å kunne sikre spor, er det viktig at du lar være å vaske deg eller klærne du hadde på deg. Selv om det er lurt å ta raskt kontakt, skal du vite at du også kan ta kontakt om det har gått lang tid.

   

  link
  Politiet

  Tips polititet gjennom skjema på nett eller ring dem på døgnbemannet telefon 02800. Du kan være anonym hvis du vil.

   

  link
  Senter for seksuelt misbrukte menn

  Tilbyr samtaler, selvhjelpsgrupper og hjelp til å anmeldelse overgrep. Gratis med full taushetsplikt. Se nettside.

   

  link
  Støttesenter for kriminalitetsutsatte

  Politiets støttesenter for kriminalitetsutsatte kan hjelpe deg som har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep eller krenkelser av din personlige frihet.

  Du kan få hjelp med informasjon og veiledning om det å anmelde, støtte hele veien fra politianmeldelse til saken er avgjort, vitnestøtte før, under og etter en eventuell rettssak. Du kan også få hjelp til å søke voldsoffererstatning.

  Ta kontakt på telefon 800 40 008.

   

  link
  Vold- og overgrepslinjen 116 006

  Vold- og overgrepslinjen 116 006 er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Tjenesten er åpen døgnet rundt og du kan ringe uansett hvor du bor i Norge. Du er anonym og tjenesten er gratis. De som svarer hjelpelinjen jobber daglig med slike spørsmål og har erfaring fra møter med personer som utsettes for vold og overgrep.

   

 • arrow_drop_down_circle  Skilsmisse eller dårlig stemning hjemme
  link
  Barneombudet

  Alle barn og unge kan ta kontakt med Barneombudet. De kan svare på spørsmål om rettigheter og gi deg råd og tips. Det kan være spørsmål om skole, familien din, barnevern, helse, asylbarn sine rettigheter eller andre tema. De kan også gi deg informasjon om andre som kan hjelpe deg.

   

  link
  Familievernkontor

  Familievernkontorer kan hjelpe alle som opplever konflikter eller kriser i familien. De snakker ofte med foreldre og barn i forbindelse med at foreldre flytter fra hverandre eller samarbeider dårlig. Oversikt over familiekontorene finner du på nettsidene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

  Er det skikkelig trøblete hjemme, kan du også få hjelp hos barnevernet der du bor eller hos helsesykepleier.

   

  link
  Pårørendesenteret

  Har du søsken, foreldre, kjæreste eller en venn som er fysisk eller psykisk syk, kan du få råd og veiledning hos Pårørendesenteret. Ta kontakt via chat eller ringe på 90 90 48 48.

   

  link
  Sidetmedord.no (chat)

  Mange synes det er lettere å skrive enn å snakke om det som er vanskelig. Skriv eller chatt med Sidetmedord.no eller del din historie med andre i samme situasjon som deg selv. Chatten er åpen alle dager i uka, fra 08:00 - 23:00.

  Sidetmedord.no drives av Mental helse.

   

 • arrow_drop_down_circle  Spiseforstyrrelser
  link
  Fastlege

  Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege og ta kontakt der ved spørsmål om fysisk og psykisk helse.

   

  link
  Helsestasjon for ungdom

  Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun/han er vant til å gi råd om det som kan være litt vanskelig å snakke om. I tillegg til sex, kropp og helse, kan du også prate med helsesykepleier om problemer hjemme, mobbing, vennskap og trivsel.Helsesykepleieren har taushetsplikt og kan gi resept på prevensjon hvis du er over 16 år.

   

  link
  ROS

  ROS (Rådgivning om Spiseforstyrrelser) er en interesseorganisasjon for alle som har eller har hatt en spiseforstyrrelse og deres pårørende. ROS skal gi råd og informasjon til personer som er berørt av en spiseforstyrrelse, skape møteplasser og øke forståelsen for hva spiseforstyrrelser er. Les mer på nettros.no.

   

  link
  Spiseforstyrrelsesforeningen (SPISFO)

  Sliter du med forholdet ditt til mat og kropp, eller lurer på om du har en spiseforstyrrelse? Sjekk nettsidene til SPISFO. De gir også informasjon og støtte på telefon og chat. Når du kontakter dem, treffer du personer som har egenerfaring eller er pårørende, og alle har taushetsplikt. SPISFO har lokallag og selvhjelpstilbud.

   

 • arrow_drop_down_circle  Tvangsekteskap og æresrelatert vold
  link
  Alarmtelefonen for barn og unge 116 111

  Noen barn og unge opplever omsorgssvikt, overgrep, vold og mobbing. Opplever du det selv eller kjenner du noen som gjør det? Da kan du chatte med eller ringe Alarmtelefonen på telefon 116 111. Der vil de hjelpe deg! Både chat og telefon er døgnåpen, og du velger selv om du vil være anonym. Du kan også sende sms til 417 16 111 eller mail: alarm@116111.no

   

  link
  Røde Kors-telefonen for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

  Få veiledning om hvordan du kan forholde deg til situasjoner der tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og æresrelatert vold forekommer. Ta kontakt om du er bekymret for en venn eller selv er utsatt for press. Telefon 815 55 201. E-post: info.tvangsekteskap@redcross.no. Les mer her.

   

  link
  Støttesenter for kriminalitetsutsatte

  Politiets støttesenter for kriminalitetsutsatte kan hjelpe deg som har vært utsatt for vold, seksuelle overgrep eller krenkelser av din personlige frihet.

  Du kan få hjelp med informasjon og veiledning om det å anmelde, støtte hele veien fra politianmeldelse til saken er avgjort, vitnestøtte før, under og etter en eventuell rettssak. Du kan også få hjelp til å søke voldsoffererstatning.

  Ta kontakt på telefon 800 40 008.

   

  link
  Vold- og overgrepslinjen 116 006

  Vold- og overgrepslinjen 116 006 er en hjelpelinje for alle som opplever vold eller overgrep i nære relasjoner. Tjenesten er åpen døgnet rundt og du kan ringe uansett hvor du bor i Norge. Du er anonym og tjenesten er gratis. De som svarer hjelpelinjen jobber daglig med slike spørsmål og har erfaring fra møter med personer som utsettes for vold og overgrep.

   

 • arrow_drop_down_circle  Utdanning/skole
  link
  Elevorganisasjonen

  Elevorganisasjonen er elevenes og lærlingenes organisasjon. De driver Rettighetshjelpen som gir deg informasjon om hvilke rettigheter du har som elev. Kontakt dem på rettighet@elev.no og 22 99 37 00, eller se elev.no.

   

  link
  Forsvaret.no

  Har du spørsmål om sesjon, verneplikt eller en utdanning gjennom forsvaret, kan du besøke Forsvaret.no. Forsvaret svarer på spørsmål på telefon 915 03 003 og på facebooksiden Utdanning og tjeneste i Forsvaret.

   

  link
  Lånekassen

  På sidene til Lånekassen kan du lese alt om stipend og støtte knyttet til videregående og høyere utdanning. Les også mer på temaet "Stipend og støtte" her på ung.no.

   

  link
  Rettighetstelefonen

  Ring frivillige jusstudenter på 21 45 60 07 for informasjon om hvilke rettigheter du har i kontakt med kommunale tilbud, fastlege, sykehus, BUP, avtalepsykologi, NAV, utdanning, arbeidsliv og mer. Sjekk også rettighetstelefonen.no.

   

  link
  Skolekontoret, utdanningsavdelingen og fagopplæringskontoret

  Har du problemer eller spørsmål, ta kontakt med skolekontoret i kommunen din hvis du går på ungdomsskolen, utdanningsavdelingen i fylket ditt hvis du er i videregående opplæring eller fagopplæringskontoret hvis du er lærling i bedrift.

   

  link
  Studenter spør

  Studenter spør er en spørsmål- og svartjeneste fra SiO Helse. I Studenter spør kan du lese andres spørsmål om egen helse, for kanskje er det noen andre som har lurt på akkurat det samme som deg. Du kan også stille dine egne spørsmål. SiO Helses fagpersoner som psykologer, rådgivere, leger, fysioterapeuter, tannleger og helsesykepleiere svarer på spørsmålene dine.

   

  link
  Studenttelefonen

  Studenttelefonen fra Mental Helse er et gratis og anonymt lavterskeltibud for alle studenter og elever som trenger noen å snakke med. De som svarer har god kjennskap til studentlivet, og vi har taushetsplikt. Telefon og chat er åpen alle dager fra kl. 17.00–07.00 (også i helger og høytider). Tlf: 116 123 (tast 3).

   

  link
  Utdanning.no

  Utdanning.no presenterer yrker og utdannelse som kreves. Du får informasjon om

  videregående opplæring, universitet og høgskoler, fagskoler og folkehøgskoler. Du kan ta interessetester og bruke karakterkalkulator for å finne ut hva som passer for deg.

   

  link
  Vilbli.no

  Lurer du på hvilken videregående du skal søke på? Hos vilbli.no finner du informasjon om studierettet og yrkesfaglig opplæring.

   

 • arrow_drop_down_circle  Uten arbeid og skoleplass
  link
  NAV

  Hvis du trenger hjelp for å komme deg i gang med jobb, og ikke greier å skaffe det på egen hånd, kan du ta kontakt med NAV.

   

  link
  Oppfølgingstjenesten

  Oppfølgingstjenesten er for deg som er mellom 16 og 21 år og står uten jobb og skoleplass. Du får råd og veiledning om utdannings- og yrkesvalg, og tilbud om opplæring, arbeid eller annen sysselsetting.

   

 • arrow_drop_down_circle  Verneplikt/Forsvaret
  link
  Forsvaret.no

  Har du spørsmål om sesjon, verneplikt eller en utdanning gjennom forsvaret, kan du besøke Forsvaret.no. Forsvaret svarer på spørsmål på telefon 915 03 003 og på facebooksiden Utdanning og tjeneste i Forsvaret.

   

  link
  Kameratstøtte.no

  Hvis du har venner eller familiemedlemmer som har vært soldater i utlandet, kan du kontakte kameratstøtte.no. De tilbyr en nettbasert veiledningstjeneste, et forum med vennefunksjon, brukernes egne historier og Kameratstøttetelefonen 800 48 500