Hopp til hovedinnholdet

Vi er ikke fattige, men har dårlig råd. Hvordan kan vi snakke om det hjemme?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke helt hva jeg skal si egentlig.. Vi er ikke fattige. Vi har klær og fint hus og alt det der. Det er bare liksom.. Alle rundt meg har så mye penger. Nesten alle jeg kjenner har mye penger, og flere av vennene mine kommer fra velstående hjem, med firmaer og dresser og interiørdesign og biffmiddager. Vi har det fint. Absolutt. Men man sammenligner jo..For å gi noen eksempler på hva jeg mener, så kan vi jo begynne med ytterklærne mine. Jakka mi er 2 eller 3 år gammel. Ødelagt glidelås og utvasket. Kostet kanskje 400 kr, det er en boblejakke. Jeg har ny boblebukse og ny tykkjakke og ny kåpe, alt på tilbud da. Så jeg er ikke akkurat fattig heller. Når vi skal spise middag, blir det alltid så billig som mulig. Jeg er lidenskapelig opptatt av mat, men som regel får jeg ikke lage noe annet enn firstprice eller noe pannekaker eller noe. Jeg får bake ting med billige indigrienser da. Men med en gang det blir snakk om handlelister eller fancy indigrienser har vi ikke råd. Vi har råd til å reise i sommerferien ca hvert tredje år. Vi barna mangler som regel en tusenlapp eller flere fra bursdagspengene våre så vi får betalt regningene eller bursdagsgave eller kinobilletter. Jeg tror jeg spiste på resturant for 3 år siden, og jeg har ingen dyre klær eller noe sånt. Det dummeste er egentlig at vi aldri snakker om det. Det bare er sånn. Litt trykkende og dumt. Mamma sier det på en måte ganske ofte, men aldri direkte. Kun med pappa. Måtte bare få det ut. Beklager forrstyrrelsen. Har liksom aldri fått det ned på papiret. Vet det er egoistisk og dumt og alt sånn der, men nå er det nå bare sånn.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål.

Du skriver at du har flere venner som kommer fra velstående hjem. Du forteller at dere også har det bra, men samtidig så blir det til at du sammenligner deg med vennene dine som har foreldre med god råd. Du forteller at dere handler på salg, handler billige matvarer og reise kun hver tredje å på sommerferie.

Du forteller at det dummeste er egentlig med situasjonen er at dere aldri snakker om økonomi hjemme og at det oppleves litt trykkende og dumt.  Det å sammenligne seg med vennene sine og oppleve at en er eller har det annerledes enn dem kan være sårt. Det å snakke om økonomi kan også være vanskelig for mange, men jeg tenker at det kan være lurt at du snakker med foreldrene om hvordan du har det nå og om tankene dine i forhold til økonomi. Snakk gjerne om dette med foreldrene dine når dere har det fint sammen. Da er det lettere å få til en fin samtale.

Du trenger ikke å føle deg egoistisk og dum. Det er slik du har det nå og du fortjener et svar fra foreldrene dine på det som du undre deg over!

Jeg legger ved noen artikler i forhold til økonomi under svaret, og en artikkel i forhold til å snakke med foreldre om vanskelige ting.

Ønsker deg lykke til

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fattigdom i Norge

Jente er lei seg (colourbox.com)

Kjenner du noen som alltid har en unnskyldning for ikke å bli med på kino eller i slalåmbakken? Eller vet du om noen som svarer unnvikende når du spør hva de gjorde i ferien?

Les mer

20 gode råd til sunn og billig mat

20 tips til sunn og billig mat (colourbox.com)

Her har du 20 tips til hvordan du kan gjøre sunne valg i butikken uten å blakke deg helt.

Les mer

Er du økonomisk bevisst?

Økonomi (colourbox.com)

Vil du flytte for deg selv? Vet du nok om hvor mye lånet koster eller hva som skjer med husleien om en i kollektivet flytter? Test deg selv og finn ut om du er klar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd


Quiz: Hva vet du om teoriprøven?

Hvorfor må bilførere alltid være oppmerksomme?