Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine har dårlig råd

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Foreldrene mine har dårlig råd og ofte når jeg spør om å få litt penger får jeg beskjed om at "vi har ikke råd". Vi lagde egentlig en avtale for noen måneder siden om at jeg ikke skulle få ukelønn, men kunne dermed få penger om det var noe jeg trengte eller hadde lyst på. Jeg viste jo at jeg ikke kunne få alt jeg hadde lyst på da, men jeg trodde det var en fin ordning. Nå får jeg aldri noe lenger, og jeg har nesten brukt alle bursdags pengene mine på ting jeg har lyst på som jeg ikke får av dem (som jeg egentlig burde fått) eller slik at de kan kjøpe ting familien trenger (mat, noe som er på tilbud). Jeg venter å spør om å få pengene tilbake, men det er alltid en unnskyldning. Jeg vet at svaret deres kommer til å bli at jeg må snakke med dem, og sånn men jeg trenger bare noe kanskje oppmuntrende ord...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Og beklager at det tok så lang tid å få svar.

Jeg skjønner at du er lei deg for at familien din har dårlig råd. Det er fint at du er tydelig på hva du ønsker av oss:) At du helst vil ha oppmuntring, fremfor råd om hvordan du burde snakke med foreldrene dine. Jeg skal forsøke å imøtekomme det!

Jeg kan fortelle deg at det er svært mange ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd. De er kanskje bekymret, lei seg eller usikre på hvordan dette vil gå i fremtiden. De er også frustrerte fordi familiens dårlige økonomi gjør at de ikke får vært med på aktiviteter som alle andre kan, at de ikke kan ha de klærne de ønsker seg, eller at de ikke kan kjøpe ny telefon, etc. Har du følt det sånn? Dette kan være vanskelig, fordi mange føler at tingene de omgir seg med er med på å definere hvem de er - selv om man kanskje ikke skulle ønske det var slik. Dermed kan det å ha dårlig råd være med på å påvirke selvtilliten til en ungdom - at man ikke føler man får vist seg frem som den man ønsker å være. Men tenk igjennom selv: Hva setter du pris på med de menneskene du har nære? Det er ofte ikke tingene vi bryr oss om når vi vurderer hva andre betyr for oss. Det samme gjelder for deg! Det er hvem du er, hva du står for, og dine gode egenskaper som er viktige for andre. Slike ting koster ikke penger.   

Hvis det er slik at mamma og pappa noen ganger må bruke dine bursdagspenger på å kjøpe mat og lignende, høres det ut som dere har veldig dårlig råd. Da syns jeg du (evt sammen med foreldrene dine) skal ta kontakt med noen som kan hjelpe dere med det økonomiske. Det finnes ganske mange gode støtteordninger i kommunene rundt om i landet, for eksempel via frivillighetssentralen eller andre lokale stiftelser som samarbeider med kommunen ved å donere penger eller utstyr. Da kan man få hjelp til å betale for fritidsaktiviteter, utstyr man trenger, ferieturer og andre ting. Det er ikke flaut eller dumt å be om slik hjelp. Det er bare modig å si ifra. Og når du gjør det, ordner du opp i din egen situasjon og sørger for å få det bedre!

Jeg anbefaler deg også å forsøke å finne en ekstrajobb. Du trenger ikke vente på en annonse. Du ta initiativ på egenhånd. Oppsøk et sted du kunne tenke deg å arbeide. Ta med et brev der du forteller litt om deg selv, og vis engasjement! Dette er ofte slik ungdommer får jobb. De pengene du eventuelt vil tjene på en ekstrajobb er dine og ikke mamma eller pappa sine. Men ved at du i større grad kan betale for dine egne klær, ting og gjøremål så letter det jo litt på økonomien til foreldrene dine. Jeg syns også de bør la bursdagspengene dine være i fred fremover. Har de så dårlig råd at det er siste utvei å ta dine penger, bør de heller henvende seg til NAV for å få hjelp. Dette er de voksne sitt ansvar.

Det er flott at du tar initiativ til å gjøre noe når du har det vanskelig økonomisk. Jeg håper du får hjelp! Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Håper dette ga svar på spørsmålet ditt. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd