Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få dekket laseroperasjon på øynene mine?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har problemer med både nær og langsyn. Det er veldig blurry. Jeg kan ikke få linser pga. det er to glass i en brille. Jeg hater virkelig å gå med briller og det stresser meg dagen lang. Uten briller klarer jeg så og si ikke å se fjes fra avstand eller skrift. Jeg føler den eneste løsningen er å ta laseroperasjon på begge øyne. Problemet er at jeg er 16 år, jeg har ikke en øyelege, jeg har ikke råd, min mor har ikke råd. Jeg føler meg fortapt. Siden min mor ikke jobber, pga. problemer med kropp, og jeg studerer, er det vanskelig for oss å betale for en så stor sum på kanskje 50 000kr. Tror du det er en måte man kan søke om dekking av pengene? Fungerer det slik? Må man betale? Eller er det slik at dersom man ikke har råd, kan man ikke få bedre syn? Min mor hadde vanskeligheter med å betale for brillene mine i tillegg, og dette er en svært vanskelig situasjon for meg...

Besvart 25.02.2019 10:33
 

Svar
Hei.

Vanlige briller eller kontaktlinser som korrigerer brytningsfeil i øyet (langsynthet, nærsynthet eller skjeve hornhinner) dekkes ikke av NAV Hjelpemiddelsentral. Det finnes unntak for barn og unge under 18 år ved noen spesifikke øyelidelser.

Det er ikke slik at dersom man ikke har råd til briller/linser, så kan man ikke få bedre syn. Hvis din mor ikke hadde hatt råd til briller til deg, så hadde hun nok antakeligvis fått dekket dette gjennom å søke sosialhjelp fra NAV. 

Men hun vil ikke få dekket penger til laseroperasjon til deg, via NAV. 

Vi tenker at det ikke er en umulig oppgave for deg å kunne spare selv til en slik operasjon. Nå er det snart sommer, og dersom du klarer å finne en sommerjobb - så har du gode sjanser til å tjene en god del penger selv. 

Med å jobbe gjennom sommeren, og i helger/ferier, så vil du på ikke alt for lang tid klare å spare det du trenger. 

Du vil kunne få mer informasjon om laseroperasjon ved å få time hos øyelege. Din mor kan ta kontakt med din fastlege, for å få vite veien videre.

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan finne sommerjobb?

Jordbærplukking (colourbox.com)

Er du på jakt etter sommerjobb? Hvilke jobber kan man søke på, og hvordan finner du drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først! Her får du tipsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd