Hopp til hovedinnholdet

Koster det noe å få journalen skrevet ut hos fastlegen?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er litt usikker på om det er i denne kategorien dette spørsmålet bør stilles, men jeg var litt usikker på hvor ellers det burde vært.. Jeg har veldig dårlig råd, og jeg har flyttet en del. Dette betyr at jeg har hatt flere forskjellige fastleger, så jeg har ikke én journal lenger, jeg har fler.. Den nye fastlegen min ville at jeg skulle få sendt over journalene mine, men da jeg sa at jeg ikke hadde råd til det, så sa hun at det har endret seg, og at det nå skal være gratis. Så jeg tok kontakt med tre legekontor og ba de om å sende over, men nå har jeg da selvfølgelig fått en regning. Har fastlegen min rett? Skal det være gratis, eller tok hun feil? (Dersom det er forskjell fra sted til sted så bor jeg i Østfold, mens legekontoret som har sendt meg regning er i Bergen)

Besvart 04.05.2019 10:32
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

Din nye lege har rett, og legekontoret kan ikke kreve betalt for arbeidet med å skrive ut din journal, dette er gjeldende for hele Norge. 

Slik jeg har forstått det har de mulighet til å ta betalt for postkostnadene det vil medføre å fysisk sende journalen til deg, dersom den ikke blir oversendt direkte elektronisk til det nye legekontoret.

Denne endringen har vært siden 19. november 2018, etter innføringen av GDPR og er da ganske ny, så det er godt mulig ikke alle har fått med seg denne endringen enda. Legeforeningen skriver om endringen her

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd