Hopp til hovedinnholdet

Vondt i bena fordi de er skeive. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en som sliten VELDIG mye med selvtilliten. Jeg er fornøyd med alt untatt beina mine... Det er det som ødlegger hverdagen min, treningene, rett og slett hele livet mitt! Jeg er en ganske slank jente på 39 kg og jeg er 160 cm høy.. Og jeg har utrolig høy forbrenning og jeg spiser til jeg nesten spyr men går ikke opp i vekt.. Men problemet er at beina mine er skeive, kneskålene går veldig innover. når jeg står rett med beina ser man kneskålene nesten kresje inntil hverandre.. det gjør de veldig når jeg går/løper osv. det irriterer meg og nå har det begynt å gjøre utrolig vondt når jeg går, det gjør vondt på sidene av kneet mitt.. som en nål stikker meg i beinet.. har snakket med mamma og hu tar meg ikke seriøst, det verste er at vi ikke har råd til fysoterapeut, spesielle skosåler eller noe sånt.. men det er veldig vanskelig for meg, det gjør så vondt i beina mine at jeg gråter meg til søvne hver Eneste natt!! jeg klarer ikke å gå rundt å shoppe i mer enn 2-3 timer ellers svikter beina mine helt... hjelp meg :'(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hva slags stilling man har i kneet har mye å gjøre med hva slags gener man har. Når kneskålene peker innover er det ofte fordi hoftebenet er rotert innover og leggen rotert utover. Noe av grunnen kan også være at deler av muskulaturen i låret er svak. En slik stilling i kneet kan føre til at det blir mye belastning på strukturene på innsiden av kneet, som leddbånd og brusk, og det kan hende at det er dette som skjer hos deg. Det at du har såpass vondt i knærne synes jeg er alvorlig, og det er viktig at du får hjelp til å løse dette. Med såler og riktig trening tenker jeg at du kan bli mye bedre, og forhåpentligvis helt bra. Jeg skjønner at det ikke er så lett med penger osv., men hvis du går til fastlegen din kan du få henvisning til fysioterapi og ortoped, og da vil dere bare behøve å betale en liten egenandel. Uansett så er det verdt å betale for at du skal slippe å ha så vondt i knærne, og det er viktig at du får behandling så fort som mulig slik at plagene ikke blir værre og det fører til kneproblemer senere i livet. Hvis ikke moren din tar dette på alvor, vil vi oppfordre deg til å prate med helsesøster, eller du kan gå til fastelegen selv.  -Det er gratis når du er under 16 år!

 

Når du har høy forbrenning, er det jo viktig at du spiser veldig regelmessig og også at du spiser sunt, selv om du antagelig kan spise hva som helst uten å legge på deg.  Kroppen har det allikevel best med regelmessigheten og med det sunne i hverdagen. 

 

Lykke til med å få en løsning på det med plagene dine i beina.  -Det er altså mulig å få det mye bedre, men det er viktig at du får riktig hjelp. 

 Vennlig hilsen fysioterapeuten og helsesøster, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd