Hopp til hovedinnholdet

Kan man bli straffet for å laste ned sanger fra nettet?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heihei! Jeg har jo vært så utrolig dum at jeg lastet ned mange sanger fra en app jeg fant på GooglePlay. Jeg tenkte at dette var greit, siden den var tilgjengelig på spillmarkedet. Jeg har sendt inn et spørsmål tidligere med overskrift "lastet ned mange sanger". Det står at jeg kan få 3 års fengsel eller bøter for dette. Jeg blir 15 i sommer, og jeg har nylig slettet alle sangene, og appen. Jeg visste at det var noe som het piratnedlasting, men jeg viste ikke at jeg drev med det. Jeg visste heller ikke om åndsverkloven. Kan jeg bli anmeldt for dette? Kommer det på rullebladet? Har utrolig dårlig samvittighet. -Dum jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du skriver at du blir 15 år nå i sommer, og at du har slettet alle sangene og app'en. Den kriminelle lavalderen i Norge er 15 år, man kan ikke straffes med bøter eller fengsel for lovbrudd man har begått før man fylte 15. Men i visse tilfelle kan barnet/ungdommen eller foreldrene bli krevd for erstatning hvis man har påført en annen et økonomisk tap. Det er også slik at i saker der en under 15 år begår et lovbrudd kan politiet innkalle til samtale sammen med foreldrene til barnet, og de kan også melde saken til barnevernet som så må vurdere om det skal settes inn tiltak etter reglene i barnevernloven. 

I ditt tilfelle kan du altså ikke straffes siden dette ble gjort før du fylte 15, så du trenger ikke å bekymre deg for det. Til slutt vil jeg bare si at jeg syns det er bra at du har kommet på bedre tanker og sluttet å laste ned sanger ulovlig. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker