Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg klare å spare?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg trenger seriøst hjelp... Jeg er en pengeforbruker. Jeg bruker mye penger på unødvendige ting som mat, fifa coins og sånne ting. Jeg vil jo spare til klær og reise, men alle pengene jeg har går vekk til mat. Jeg må nesten få foreldrene mine til å gjemme pengene mine, men det skal ikke være nødvendig. Hva kan jeg gjøre for å spare mere og bruke mindre? Kanskje jeg kan få en liten jobb sånn at jeg slepper å spørre om penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi utsettes for mange fristelser som vi kan bruke penger på, så mange sliter med å spare.

Det beste rådet tror jeg er å legge en plan, dvs. sette opp et budsjett. Du fører inn inntekten din, f.eks for en måned eller en uke. Deretter legger du opp en plan for hva du vil bruke pengene til.

Så kan det være lurt å lage en oversikt hvor du skriver ned alt du har brukt  penger på i perioden, og sammenligne det med budsjettet. Var budsjettet for optimistisk? Kanskje det bør endres litt for neste periode?

Du skriver at du bruker mye penger på mat. Prisen på mat er veldig forskjellig om du kjøper den i en dagligvarebutikk, på en bensinstasjon, på et gatekjøkken eller i en kantine. Det er lurt å velge å handle i en dagligvarebutikk framfor de andre alternativene. Kanskje kan du til og med ha med mat hjemmefra noen ganger?

En annen mulighet som kan øke sparemulighetene er å få seg en liten jobb, sånn som du skriver. Det føles fint å tjene egne penger og kunne disponere pengene slik du selv vil. Mer penger blir mer å disponere, så da blir det nok enda viktigere å legge en plan, slik at du får mest mulig glede av pengene dine. Det er jeg sikker på at du klarer hvis du bestemmer deg for det.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker