Hopp til hovedinnholdet

Er det lurt å spare på sparekonto i bank?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente som er ganske flink til å spare. Jeg går på høyskole, men jeg jobber ikke. Har altså ikke jobb. Men jeg klarer å spare 300 kroner hver måned, og vil derfor spørre dere om det er lønnsomt å ha sparekonto? Isåfall er det lurt med en sparekonto på rente 1,5 prosent? Er det lønnsomt? Og hva er konsekvensene av sparekonto? hva skjer hvis jeg for eksempel ikke klarer å spare opp de pengene som var avtalen? Hva kan være konsekvensene av sparekonto? kan man tape penger av en eller annen måte? - Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du klarer å spare mens du studerer!

Det er helt trygt å sette penger på en sparekonto i en bank. Det er mye bedre enn å ha pengene hjemme: De står trygt og går ikke tapt, fordi banken garanterer for beløpet. Du får litt rente på pengene. På noen sparekonti er det laget en begrensning for hvor mange ganger i året du kan ta penger ut av kontoen. Du må sjekke betingelsene i den banken du ønsker å åpne konto.

Når du kommer i jobb er det lurt å åpne en BSU-konto (Boligsparing for ungdom) I tillegg til rente får du redusert skatten du må betale med 20% av det du sparer. Du kan spare inntil 25.000 i året på BSU. Dersom du allerede har spart litt penger når du begynner å jobbe, kan du overføre disse pengene til BSU (inntil 25 000 første året) og få glede av skattelette med en gang.

Sparing hver måned på sparekonto gjør også at du viser banken at du har god kontroll over økonomien. Det kan gjøre det lettere for deg å få lån i banken senere når du trenger det.

Lykke til med sparingen!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker