Hopp til hovedinnholdet

Bytterett

Gutt 17 år
 

Spørsmål

hva slags type vare er det som regel minst problem med å bytte

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er ikke så enkelt å svare helt konkret på spørsmålet ditt da bytteretten omfatter mange ulike produkter fra klær til brune- og hvitevarer. Undertøy og hygieneartikler får du normalt ikke byttet så lenge de er åpnet eller brukt.

Verken forbrukerkjøpsloven eller andre lover gir deg rett til å bytte en feilfri vare som er kjøpt i butikk. Du har heller ingen lovbestemt angrerett ved slike kjøp.

Mange bransjer og butikker åpner likevel for å gi kundene rett til å bytte varer en viss periode etter kjøpet. Dette kan også avtales særskilt ved det enkelte kjøpet. Bytterett kan også følge av sedvane eller praksis i bransjen. Etter jul er det sedvane for bytte av de fleste varer. Det kan imidlertid være vanskelig å dokumentere at det foreligger en sedvane for bytte av den enkelte varen. For å unngå problemer, er det lurt å avtale dette uttrykkelig i forbindelse med kjøpet, ved for eksempel å be om et byttekort.

For å kunne bytte, er det en klar forutsetning at det dreier seg om en ubrukt og uskadet vare. Selgeren må med andre ord uten problemer kunne legge frem varen til nytt salg.

Ved bytting gjelder prinsippet vare mot vare, dvs om den varen du bytter nå har kommet på salg, har du ikke rett på å få refundert prisdifferansen. Dersom du ikke finner en annen vare å bytte i, skal selgeren gi deg en tilgodelapp på kjøpesummen. Selgeren står fritt til å bestemme hvor lenge en tilgodelapp er gyldig. Dersom det ikke står noe om dette, er gyldigheten tre år. Når gyldighetsdatoen går ut, kan du ikke bruke tilgodelappen, og pengene er tapt.

I noen butikker er det mulig å deponere på kjøpet. Det betyr at du kan levere tilbake varen innen et visst antall dager og få pengene igjen. Dette må avtales spesielt mellom deg og butikken, og av bevismessige grunner helst skriftlig. Har du ikke gjort en slik avtale, har du ikke krav på å få pengene igjen.

Mer utfyllende informasjon om bytte av varer finner du her:
www.forbrukerrådet.no/dine-rettigheter/angre-+og+bytterett/bytterett

Vennlig hilsen Forbrukerrådet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker