Hopp til hovedinnholdet

Rettigheter ved kjøp av russebil

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Vi har nylig kjøpt en russebil, og når vi var vel hjemme oppdaget vi at det manglet viftereim på den, og vi er usikre på om vi kan ha kjørt bilen varm. Dersom vi har kjørt den varm kan jo toppakningen ha gått, og da vil det ikke være særlig mye bil igjen å bruke i russetiden. I tillegg har vi oppdaget noe som kan tyde på en lekkasje på en slange til kjølevæsken eller noe. Vi betalte jo en god del for denne vanen, og vi fikk ingen beskjed om at noe var galt. De vi kjøpte den av sa at den var helt i orden, og det kan jo skje at viftereimen falt av da vi kjørte den hjem, men da har vel de satt på feil del? Mitt spørsmål er: dersom det skulle vise seg at denne bilen ikke vil fungere i russetida, og vi ikke ble informert om at noe var galt med den før vi kjøpte den, har vi da noen rettigheter til å få tilbake pengene/erstatning med tanke på at de ikke informerte oss om feil på bilen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Vi antar dere har kjøpt russebilen av en privatperson, og i så fall vil kjøpsloven regulere kjøpet. Dersom selger er et firma, gjelder forbrukerkjøpsloven.

Dere har rettigheter dersom selger har gitt feilopplysninger eller holdt tilbake opplysninger av betydning og/eller van'en er (vesentlig) dårligere enn dere kunne regne med etter kjøpesummen og forholda ellers. I praksis betyr dette at dere har risikoen for slitasje og bruk av bilen mens selger etter loven svarer for feil som er mer ekstraordinære og som dere ikke kan regne med på denne type bil, alder osv.

Hvis bilen avviker vesentlig fra det avtalte, så reklamerer dere til selger så raskt som mulig. Husk på de to fristene! I første rekke kan dere kreve utbedring for selgers regning av feil som gjør at bilen er mangelfull etter loven.

Les mer om rettigheter og klagemuligheter på forbrukerrådet.no.

Vennlig hilsen Forbrukerrådet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker