Hopp til hovedinnholdet

Kan man straffes dersom man kjøper noe som viser seg å være tyvgods?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er medlem av en gruppe på Facebook der man får kjøpt ting brukt. Jeg fant en kari traa genser der til 100 kr (800 kr om den hadde vært ny) Jeg har kjøpte den siden jeg ikke har råd til å kjøpe en ny. Men nå har jeg dårlig samvittighet. Mamma sa at det kan være tyvgods. Kan jeg bli oppdaget om det skulle være det? Selgeren ga meg ingen grunn til å tro det, men man vet aldri. Hva skal jeg gjøre? Jeg synes det er flaut å levere den tilbake, for det er en jente på skolen min. Hva er straffen for å ha kjøpt noe som er stjålet? Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ved kjøp av noe som viser seg å være tyvgods kan du få en reaksjon fra Politiet dersom du var klar over at genseren var stjålet eller du burde ha vært klar over det. Dersom du ikke hadde mulighet til å vite det, så er du i såkalt "god tro" og du har ingenting å frykte.

Det er er vanlig at brukte klær faller raskt i verdi. Det at en slik genser du beskriver kun koster 100 kroner mot 800 kr ny behøver ikke bety at den er stjålet.

Ved privatkjøp har du ingen angrerett. Med mindre genseren var ødelagt da du mottok den, kan du heller ikke med loven i hånd levere den tilbake.

Antagelig har du ingenting å være redd for etter dette kjøpet. Du skriver jo selv at selger ikke gav deg noen grunn til å tro at genseren er stjålet.

Vennlig hilsen Forbrukerrådet

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker