Hopp til hovedinnholdet

Jeg er under 18 år, og meldte meg inn i en forening, og plutselig fikk jeg en faktura i posten. Kan jeg inngå en slik økonomisk bindende avtale?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei For et par dager siden klikket jeg på en facebook-link av noen jeg kjenner, og kom inn på en side kalt EmmaSofia som er en side som arbeider for frihet til å ta psykedeliske stoffer. Da jeg generelt er for dette, valgte jeg blindt å melde meg på med medlemskap etter å ha lest meg litt opp på arbeidet deres. Dessverre leste jeg åpenbart ikke godt nok, og fikk plutselig en faktura på mail for medlemskontigent. Da jeg meldte meg inn, skrev jeg opp fødselsdatoen min (jeg er 16 år), og addrressen min. Da jeg trykket meg videre kom jeg fram til en boks man skulle merke av som sa "Jeg bekrefter at jeg er over 18 år". Jeg var ikke klar over at det var 18-års grense, og tenkte at siden jeg alt hadde fortalt at jeg var 16, så ville jeg prøve å se hva som skjedde dersom jeg trykket av på boksen. Plutselig var jeg medlem. Kan de da sende meg en faktura? Den er på 300kr, og jeg har sendt dem flere mails uten å få svar. Hva skal jeg gjøre?Kan jeg bare ignorere det? Takk for svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at mindreårige (under 18 år) ikke kan binde seg økonomisk, for eksempel ved kjøp, det følger av vergemålsloven. Man må også være over 18 år for å stifte gjeld. Et medlemskap på i en slik forening, med månedlige/årlig regninger er en forpliktelse som kan medføre at du pådrar deg gjeld og er ikke bindende for deg. En slik avtale bare blir bindende for deg hvis dine foreldre i etterkant godtar avtalen. 

Du skriver at du har sendt flere mail til foreningen uten at du har fått svar. Jeg ville ha sendt en siste epost og gitt beskjed om at du ikke hadde rett til å inngå en slik avtale ettersom du er under 18 år, og at det hadde du opplyst om i medlemsskjema. Be om å få en bekreftelse på at de har mottatt eposten. Ta uansett vare på eposten du sender, så har du den til senere dersom det skulle bli noe ytterligere tull med faktura.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker