Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten til pappa er ikke grei mot meg!

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Det er nesten et år meg, faren min og kjæresten han sin (plus sønnen hennes) bor sammen i et hus. De bestemte seg endelig å flytte sammen og hun kjæresten var alltid snill mot meg (ikke familien min, bestemora og broren min kjenner henne veldig godt for å si det sånn). Men jeg ville ikke tro på de. Etter noen måneder, hun sluttet neste å snakke med meg, hvis hun sa noe til meg, var det kun skjeft jeg fikk. Så det var en periode hvor vi har ikke hilsa på hverandre en gang. Og da etterhvert helvete begynte, hun begynte å manipulere faren min, baksnakke meg (si stygge ting som stemte ikke om meg og f.eks. broren min), hun tok kontroll over faren min for å si det sånn. Alltid når hun baksnakker meg (hun pleier å gjøre det veldig ofte nå fortsatt), hun forteller faren min det hun likte ikke i meg (det jeg gjorde), mens hun sier ikke disse tingan til meg. Og alltid hun sier det nok høy for at jeg kan høre alt selv om jeg sitter i rommet mitt på første etasje.

Hun får faren min å få dårlig samvittighet. Jeg ser hvordan faren forandrer måten å snakke med meg på, eller hvordan han oppfører seg ved siden av meg. Mens når jeg snakka med han før, han sa at han kommer ikke å forandre meninga om meg, og at han skal ikke gjøre noe med dette fordi dette er hennes personlighet (en mainpulant??!). Så jeg tror ikke faren min ser dette selv, uansett hvor mange ganger skal jeg be han å flytte et annet sted. Og når jeg sa til faren min at jeg synes at dey hun gjør er ikke noe fint, han sa at han gjør det mot hennes sønnen også (for det første, jeg har aldri hørt at han gjorde sånne ting, for det andre har det noe lov forresten å baksnakke barna sine?). Hun er alltid kald mot meg og skifter tonen sin mens hun snakker med meg (noen ganger hun tar ikke øyekontakt). Mens med de andre er hun normal og hyggelig og morsom, som hun var mot meg før, da vi bodde ikke sammen. Jeg er bare kjempe lei av denne situasjonen. Vil helst flytte eller rømme hjemmefra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg vil bare først si at jeg svarer på hele spørsmålet ditt her, selv om du har sendt det som to ulike spørsmål inn til oss.

Du forteller om ganske sårende ting som pappa sin kjæreste gjør: Snakke stygt om deg til pappa bak ryggen din og la være å snakke med deg eller se på deg når dere bor i samme hus. Jeg skjønner godt at du ikke har lyst til å bo i huset sammen med dem når du opplever dette. Samtidig syns jeg ikke du burde flytte - og i alle fall ikke rømme - før du har snakket ordentlig med pappa og kjæresten hans om hvordan dette er for deg, og hva dere sammen kan gjøre for å bedre situasjonen.

Ut ifra hva du forteller syns jeg det høres ut som at det er flere enn deg i familien som har det vondt. Når folk oppfører seg slik som du forteller at pappas kjæreste gjør er det ofte fordi de har det vondt selv, eller er såra og usikre. Kan dette være situasjonen for pappa sin kjæreste? Er hun usikker på om dere liker henne, eller kommer hun fra en familie som tidligere har gjort henne vondt? Føler hun seg utenfor, er hun redd for at pappa skal gå fra henne hvis dere barna ikke liker henne og prøver å få han på "sin side"? Det kan være mange grunner til at hun oppfører seg sånn hun gjør, og det er kanskje ikke noe fasit. Uansett er det verdt å forsøke å tenke seg hvordan det er å være pappa sin kjæreste, for å forstå hvorfor hun holder på slik du forteller om.

Jeg syns du skal snakke med pappa først, hvis du kjenner deg tryggest på han. Fortell han hva kjæresten hans gjør og sier om deg som sårer deg. Forsøk å være så konkret som mulig, f.eks: "Når hun sa det og det, da kjente jeg at jeg ble lei meg". "Når hun ikke svarte da jeg spurte om det eller det, da følte jeg meg ikke sett, og det såret meg." Jo mer konkrete vi kan være når vi skal fortelle om de situasjonene vi opplever som vanskelige, jo lettere er det for den andre å forstå oss. Fortell hva dette gjør med deg, og forsøk også å si noe om hva som kan hjelpe og hva du ønsker at pappa skal gjøre. Hjelper det kanskje at dere i fellesskap finner på noe morsomt, for å også få gode opplevelser sammen? Dra et sted, gjøre en aktivitet sammen? Eller hjelper det om pappa blir med deg å snakke med henne, eller at pappa snakker for deg med henne?

I så fall bør du fortelle tydelig hva pappa skal si til henne fra deg.

Du kan også skrive et brev til pappas kjæreste der du forteller at du blir lei deg av de tingene hun gjør. Da kan du tenke nøye igjennom hva du vil si til henne, og du kan bruke tid på å finne de rette ordene som gjør at hun kanskje vil forstå hvordan det er å være deg.

Hvis det blir for vanskelig å prate med de hjemme på egenhånd, kan det være lurt å få hjelp på et familievernkontor. Dette finnes over hele landet og de som jobber der er eksperter på å snakke med familier som har det vanskelig. Det er et gratis tilbud og du kan ta kontakt på egenhånd som ungdom.

Jeg ønsker deg lykke til, håper du får det bedre hjemme snart og at de voksne lytter til deg når du forteller at du er såra av den måten du blir behandlet på av pappa sin kjæreste.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Erfaringer etter samlivsbrudd

Gutt tenker (colourbox.com)

Hvordan føles det når foreldre skilles? Blir du hørt? Er det bare dumt? Les tips, råd og erfaringer fra andre ungdom.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker