Hopp til hovedinnholdet

Fått merker i huden etter å ha solt meg med sminke

Jente 16 år
 

Spørsmål

Visste ikke helt hvilken kategori jeg skulle sette dette under. Jeg har tatt sol rundt 15 ganger siden høst ifjor. 3 av de gangene hadde jeg sminke på 'strekene' ved munnen og under øynene. Nå er det blitt hvite flekker hvor jeg hadde sminken og de har ike gått bort selvom jeg sluttet en måned før jul å ta sol. Jeg tok sol igår og da ble de bare mer synlige igjen. Jeg vet at man aldri skal sole seg med sminke men jeg gjorde det likevel og nå har jeg fått slike pigmentflekker eller hva man nå kaller det. Det jeg lurer på er om disse noen gang kåmmer til å gå bort? Og ca hvor lang tid vil dette da ta?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
Det er fint at du skriver til ung.no om dette!
Det er riktig at det ikke anbefales å sole seg med sminke på grunn av at det kan bli skjolder og merker i huden etter solingen. Dette vil hos deg gå bort etter hvert om du ikke soler deg, men det tar nok en tid før det skjer, og jeg vil fraråde deg å sole deg i en periode i solarium for at dette skal kunne forsvinne.
Jeg gjør deg ellers oppmerksom på at det ikke anbefales at unge i Norge  under 18 år soler seg i solarium på grunn av den økte risikoen for utvikling av hudkreft.
Jeg legger ved en artikkel hvor du kan lese mer om soling i solarium og hva du bør være oppmerksom på.
 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

18-års aldersgrense på solarium

Solarium

Solarium øker risikoen for føflekkreft, særlig når man begynner å bruke det tidlig og hvis man tar solarium ofte. Det er 18-års aldersgrense for bruk av solarium i Norge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker